Pozor na polskou zmrzlinu Milka. Obsahuje etylenoxid

Jde o výrobky od Froneri Ice Cream, prodávané pod obchodní značkou Milka, které obsahují stopové množství etylenoxidu. Tento pesticid, který se dostal do přídatné látky, není v EU povolený. SVS obdržela informaci o etylenoxidu prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Do ČR bylo dodáno cca 250 000 nanuků prodávaných samostatně, asi 15 000 balení multipack po 6 a 8 kusech a cca 37 000 balení zmrzliny ve vaničce (480 ml). Produkty prodávají různí prodejci. V současné době probíhá stahování výrobku.

Jde o výrobky s datem spotřeby 2022 až do května 2023 a od ýrobce Froneri Polska s.p.

Milka mini kornout vanilka čokoláda 8×25 ml (multipack)
Milka mini zmrzlina vanilka čokoláda 6x50ml (multipack)
Milka čokoláda oříšek 100 ml
Milka caramel crunch 100 ml
Milka čokoláda a vanilka 100 ml
Milka zmrzlina čokoláda vanilka kelímek 480 ml

V současné době probíhá stahování produktů, které se týká pouze vyjmenovaných výrobků, ostatní výrobky nejsou tímto opatřením dotčeny. Předmětem stahování jsou uvedené produkty s datem spotřeby s rokem 2022 až do května 2023. SVS je doporučuje nekonzumovat a vrátit v místě prodeje. Zde bude vrácena kupní cena i bez předložení pokladního dokladu.

Etylenoxid je velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky, a tudíž není ani hodnotitelná s ohledem na rizika pro zdraví a žádná hladina není pro člověka bezpečná. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit. V EU není povolen.

(foto: SVS)

Přejít nahoru