Vakcína Valneva: Takhle to vypadá s mrtvými vakcínami proti Covid

Evropsko-francouzská farmaceutická společnost Valneva nyní zahájila zrychlený „postupový“ postup s britskými zdravotními úřady: VLA2001 se v zemi vyšetřuje ve studii fáze 3, která je relevantní pro schválení. Skupina očekává výsledky brzy a schválení do konce roku – alespoň ve Velké Británii.

Obdrželi jsme několik čtenářských dotazů ohledně vakcíny. Mýtus je mylný, že VLA2001 je jediná mrtvá vakcína proti Covid. To není pravda: „Všechny naše vakcíny proti Covid jsou mrtvé vakcíny,“ říká expert na očkování Herwig Kollaritsch. Živé vakcíny pro Covid pro nás zatím nejsou schváleny, uvádí expert EMA Markus Zeitlinger.

Existují však různé varianty inaktivovaných vakcín:

Pro vakcínu lze například použít fragmenty patogenu, jako je tomu u ohlášené vakcíny od Novavaxu.

Nebo jen genetická informace viru, jako v případě vakcín mRNA (Biontech / Pfizer, Moderna).

Nebo můžete použít celý patogen: to Valneva dělá. Patogen je uměle vyšlechtěn a zabit nebo „chován takovým způsobem, že se nemůže vůbec změnit“, vysvětluje Zeitlinger.

VLA2001 potřebuje dva pomocné materiály: nový a „osvědčený hliník“, což obecně není problém.

Výhodou inaktivovaných vakcín s celým virem je, že imunitní odpověď může být potenciálně širší. „Pouze: nevíš to přesně,“ říká Kollaritsch. Nevýhoda? „Laicky řečeno: ukážete tělu virus šířeji, ale ne tak přesně,“ vysvětluje Zeitlinger. A Kollaritsch vysvětluje: „Mohou zde být antigeny, které jsou v imunitním systému zcela zbytečné. To znamená, že proti němu vytváříme protilátky, ale nejsou k ničemu dobré. ” Píše portál KRONE.

Příklad: vakcína proti černému kašli, která byla dříve očkována. Patogen měl 3 000 antigenů, „ale k vytvoření ochrany jich potřebujeme jen pět“. Kollaritsch také zdůrazňuje: „Čím méně různých látek je ve vakcíně, tím lepší je obecně tolerance.“

Přejít nahoru