ZELENSKYJ: KRYM JE MOJE ZEMĚ, NIKDY TO NEBUDE RUSKÁ ZEM!

Od 22. srpna 2021 se po celé Ukrajině konají různé akce spojené s oslavami 30. výročí vyhlášení nezávislosti. Celkově se jich uskuteční více než 150. Jedním z akcí, které se konalo v Kyjevě v pondělí (23. srpna), byl ustavující summit Krymské platformy, jejímž cílem je dosáhnout návrat Krymu pod správu Kyjeva.

Iniciátorem platformy je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Série akcí k 30. výročí vyhlášení nezávislosti Ukrajiny vyvrcholí dnes (24. srpna), tedy v den, kdy byla před 30 lety vyhlášena nezávislost země. Na čelo procesu vystoupení ze Sovětského svazu se postavili Pobaltské republiky – jako první vyhlásila nezávislost 11. března 1990 Litva. Tehdy už bylo zřejmé, že Sovětský svaz v dosavadní podobě nebude existovat.

Až do roku 1991 byla Ukrajina součástí Sovětského svazu. Nejvyšší sovět Ukrajinské sovětské socialistické republiky vyhlásil nezávislost na mimořádném zasedání 24. srpna 1991. Následně se 1. prosince 1991 konalo referendum, kterého se zúčastnilo více než 84 procent lidí, tedy téměř 32 milionů obyvatel. Prohlášení nezávislosti podpořilo přes 90 procent z nich. Prvním ukrajinským prezidentem se 1. prosince 1991 stal Leonid Kravčuk. Právě Kravčuk byl jedním z nejvyšších představitelů tří sovětských republik, kteří 8. prosince 1991 podepsali smlouvu o založení Společenství nezávislých států (SNS). Tento dokument zpečetil osud Sovětského svazu. Spolu s ukrajinským prezidentem smlouvu v rezidenci Viskuli v Bělověžský pralese podepsal ruský prezident Boris Jelcin a hostitel akce – nejvyšší běloruský představitel Stanislav Šuškevič.

Více info na extraplus.sk

Přejít nahoru