Letecký souboj! F-16 Fighting Falcon (USA) vs. MiG-29/35 Fulcrum (RUS) – kdo je lepší? Budete šokován

Dnes se podíváme, porovnáme a porovnáme jejich nejlepší dostupné verze-F-16 Fighting Falcon* a MiG-29/35 Fulcrum.

Oba bojovníci budou porovnáni podle následujících kritérií:

Hodnota jednoho základního modelu a cena za hodinu letu [$];
Rychlost a ovladatelnost;
Mimo vizuální rozsah
Zbraně;
Základní rozměry
#1-Hodnota a cena letu za hodinu-F-16 vyhrál

Oba základní modely mají značný rozdíl, a to jak v ceně jednoho letadla, tak v ceně letu za hodinu.

Základní model F-16 stojí asi 35 milionů dolarů, zatímco jeho ruský rival je téměř jeden a půlkrát více-55 milionů dolarů.

Podobný rozdíl je pozorován v ceně letu za hodinu-F-16 spotřebuje asi 12 000 amerických dolarů, zatímco MiG-29/35 15 600 amerických dolarů.

Podle tohoto ukazatele máme jasného favorita a vítěze a tím je americký letoun F-16.

#2-Rychlost a ovladatelnost-MiG-29/35 vyhrál

O ruských stíhačkách musíme pochopit jednu věc – obecně na světě není více manévrovatelných než oni. Bez ohledu na to, o jaké modely máme zájem, a bez ohledu na to, s jakými modely je porovnáváme. Toto je charakteristický rys ruského vojenského leteckého průmyslu.

Tuto skutečnost vysvětlujeme historickou DNA obou zemí. Tj. – Spojené státy nikdy nebyly napadeny na jejich zemi, a proto raději jednají s nepřítelem na dálku. Na druhou stranu Rusko bylo napadeno Napoleonem a Hitlerem, v obou případech přijalo nepřítele blízko sebe a poté jej porazilo v boji zblízka. Tj. Rusko preferuje boj zblízka, protože tak učinilo v průběhu let na vlastní půdě.

Proto jsou charakteristiky tohoto indikátoru totožné s jejich historickou DNA. Ruský bojovník vyvíjí rychlost 2,25 Mach a má součinitel manévrovatelnosti 9,6 z 10 možných (3D tah), zatímco jeho americký protějšek vyvíjí rychlost 2,00 Mach a součinitel manévrovatelnosti 7,9 z 10 možných

#3-Vizuální dosah-F-16 vyhrál

Jak již bylo zmíněno dříve, obě strany mají různé způsoby myšlení. A pokud dříve Rusové vedli s rychlostí a manévrovatelností, nyní Američané vyrovnávají skóre, právě proto, že dávají přednost řešení věcí na dálku a vyhýbají se problémům na svém území.

F-16 používá radar AN / APG-80 AESA, který je podle uznávaných mezinárodních standardů pro vojenské vybavení hodnocen jako vynikající. Ruské MiGy používají radar Phazotron Zhuk AE AESA, který je podle stejných standardů hodnocen velmi dobře.

Hlavní rozdíl pochází ze skutečnosti, že ruský radar je první ruskou aktivní elektronicky řízenou soustavou a tuto technologii dosud nezvládli a nevyvinuli na úroveň amerických konkurentů. To znamená, že ruský radar využívá kapalinou chlazený čtyřkanálový přijímací přijímací modul pro balení přijímacích modulů, který je srovnatelný s americkou konstrukcí AESA první generace.

Výzbroj č. 4-F-16 vyhrál

Ve skutečnosti je velmi obtížné a téměř nemožné porovnat výzbroj obou letadel z jednoho důvodu: jejich konečný výsledek je stejný a záleží na schopnostech pilota, ne tolik na jakýchkoli vlastnostech.

Můžeme však porovnat rychlost střelby, což je faktor. F-16 je vybaven vulkánským kanónem M61A1 a má rychlost střelby 6000 ot / min, zatímco ruské letadlo je vybaveno kanónem GSh-30-1 a má rychlost střelby 1 800 ot / min.

Úsťová rychlost ruského MiGu je také 800 m/s, zatímco F-16 je pouze 1050 m/s

Velikost č. 5-MiG-29/35 vyhrál

Aby byl ruský stíhač lépe ovladatelný, má větší rozpětí křídel (12 m. Zatímco F-16 má 9,45 m.), Má větší délku (17,30 m., Zatímco F-16 je 15 m. Dlouhá) a křídlo plocha je větší než americký F-16 (38 m2 oproti 28 m2 F-16).

Právě kvůli své lepší manévrovatelnosti ve vzduchu, které je dosaženo pomocí některých z těchto charakteristik, v této kategorii vítězí ruský bojovník.

# 6 Vítězem je F-16 Fighting Falcon

Vítězem je podle nás americký stíhací letoun F-16. Proč?

Hlavní důvod není v tom, že letoun F-16 vyhrál o jednu kategorii více než jeho ruský konkurent, ale proto, že v jedné z kategorií prohrál.

Ovladatelnost.

Pokud bychom toto srovnání provedli před 30–40 lety během studené války, pak by ruský bojovník vyhrál, a to na základě skutečnosti, že střet mezi USA a Sovětským svazem byl možný.

Ale teď porovnáváme. V dnešní době se vedou války na dálku, a proto se zdokonalují bezpilotní technologie.

Manévrovatelnost byla dříve výhodou, nyní je to schopnost vyhýbat se přímému boji a přesto být konečným vítězem.

zdroj: bulgarianmilitary.com

Přejít nahoru