Americký torpédoborec se pokusil narušit ruské hranice. Co následovalo?

Ministerstvo uvádí, že v pátek 15. října, zhruba v 17:00 místního času, se americký torpédoborec Chafee (DDG 90), který se nacházel v Japonském moři už několik dní, přiblížil k teritoriálním vodám Ruské federace a “pokusil se překročit státní hranici” .

Admirál Tribuc, který byl v oblasti, okamžitě varoval zahraniční loď na mezinárodním komunikačním kanálu před nepřípustnost takové akce. Dodávají, že americkou loď informovali io tom, že se nachází v oblasti, která je uzavřena pro plavbu kvůli “dělostřelecké palbě” v rámci společného rusko-čínského cvičení Námořní spolupráce-2021. Toto cvičení zde probíhá od 14. do 17. října.

“Po obdrženém varování torpédoborec Chafee místo aby změnil kurz za účelem opustit tuto uzavřenou oblast, vztyčil své barevné vlajky, což značí přípravu na start vrtulníku z paluby, a to znamená, že není možné změnit směr a rychlost, a podnikl kroky k narušení státní hranice Ruské federace v zálivu Petra Velikého, “oznámilo Ministerstvo obrany Ruské federace.

Zdůrazňují také, že v rámci mezinárodních pravidel plavby ruská loď Admirál Tribuc zaujala kurz za účelem vyhnání “vetřelce” z ruských teritoriálních vod.

“Chafee, který se přesvědčil o odhodlání posádky ruské lodi nedopustit narušení státní hranice, změnil kurz a o 17.50 hod se otočil opačným směrem, když se od něj Admirál Tribuc vzdálil necelých 60 metrů. Řízení posádky torpédoborce Chafee amerického námořnictva je hrubým porušením mezinárodních pravidel o předcházení konfliktů lodí na moři a rusko-americké mezivládní dohody o odvrácení incidentů na otevřeném moři a vzdušném prostoru nad ním z roku 1972, “dodali v ruském vojenském oddělení.

Dodávají, že torpédoborec Admirál Tribuc dále pokračuje v plnění úkolů ve vodách Japonského moře.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru