První použití ruského systému elektronického boje Murmansk-BN vypnulo komunikaci NATO v Evropě

První aktivace systémů elektronického boje s ultra dlouhým dosahem zanechala všechny síly NATO v evropském prostoru bez komunikace. “Zasažené” byly vojenské a strategické zařízení Severoatlantické aliance včetně námořních a leteckých základen. V současnosti je 3000km dosah systému elektronického boje Murmansk-BN největší na světě. Nezpůsobuje žádné významné škody na elektronických systémech, ale potlačuje samotný signál, čímž připravuje nepřítele o koordinaci a komunikaci, která se stává kritickou v moderní válce.

Důležitou součástí komplexu Murmansk-BN je schopnost přerušit výměnu informací mezi satelity a stíhačkami F-35. Díky tomu je jejich použití na bojišti prakticky zbytečné. Podle portálu Sohu bylo nasazení systému elektronického boje Murmansk-BN v Kaliningradské oblasti pro NATO šokem a uštědřilo reputaci ránu obranným schopnostem USA.

 

Dříve se komplex Murmansk-BN nacházel pouze na poloostrově Kola. Vzhledem k nárůstu sil NATO na západních hranicích Ruska však ministerstvo obrany RF nasadilo tyto systémy elektronického boje ve všech ohrožených oblastech.

19 nových modelů zařízení rádio-elektronického boje

Do výzbroje ruských ozbrojených sil postoupilo 19 nových modelů zařízení rádio-elektronického boje (REB) včetně leteckých. Oznámil to v květnu místopředseda vlády Ruské federace Jurij Borisov.

“Společným úsilím ruského ministerstva obrany, vědeckými a obranně průmyslovými komplexy se od roku 2015 vytvořili moderní rušící systémy na zemi, ve vzduchu a na moři na všech úrovních velení a řízení, z nichž mnohé nemají ve světě obdoby,” cituje ho Interfax.

 

Podle Borisova bylo vyvinuto 19 nejmodernějších rádio-elektronických bojových zařízení včetně leteckých. Při jejich tvorbě byly zohledněny vyhlídky na vývoj řídících systémů pro vojáky a zbraně cizích armád, upozornil místopředseda vlády. Dodal, že dodávka tohoto vybavení vojskům umožnila výrazně rozšířit dosah potlačení radioelektronického prostředků potenciálního nepřítele a zvýšit rozsah jejich použití 3,5-násobně. Mezi technologicky nejvyspělejší patří komplexy “Palantino” a “Tirado”.

 

“Schopnosti těchto komplexů jsou bez přehánění jedinečné. Jsou schopny ovlivňovat širokou škálu radioelektronického prostředků zajišťovat přerušení činnosti nepřátelských vojsk a systémy kontroly zbraní, jakož i pokrývat důležité státní a vojenské objekty před zásahem moderními prostředky, “dodal místopředseda vlády.

 

V dubnu vojenští experti pro Izvestija řekli, že jednotky REB uskuteční tento rok několik cvičení. Procvičí si dovednosti ve vytváření speciálních zón, které jsou zcela nepřístupné pro řízené střely, vysoce přesné zbraně a nepřátelské Dron. A už v roce 2022 se takové manévry budou opakovat v celostátním měřítku.

zdroj: armadnymagazin.sk

Přejít nahoru