Evropská komise

Ve Velké Británii našli tři obrovské chyby Evropské unie

“Každý den dostáváme nové zprávy o tom, že Británii se podařilo uprchnout, dokud ještě měla možnost,” míní.

Podle jejích slov se EU nachází na začátku krize, která ohrožuje její samotnou existenci. Novinářka si myslí, že unie špatně chápe období ve kterém se nachází, a proto dělá chyby hned v několika směrech.

Zaprvé se Evropská unie příliš silně plete do řízení ekonomik členských států, což vede v nejlepším případě k velmi malému růstu. Zadruhé EU se začala snažit být celosvětově důležitá, ačkoli není konkurence schopná, například ve srovnání s Čínou. Zatřetí epidemie koronavirus ukázala na několik slabých míst ve struktuře samotné organizace EU, přičemž nelogické opatření, jako bylo například uzavření hranic, jen posílily centralistické síly.

Jacobsová dodala, že nehledě na to, zda se EU rozpadne, tak ji v každém případě čeká morální zastarávání. Jediná otázka zní, kdy k tomu dojde.

Sankce proti Polsku
Před několika dny informovali, že Francie může s ohledem na rozhodnutí Varšavy ohledně nadřazenosti ústavy nad předpisy EU uvalit na Polsko sankce, včetně finančních.

“V první řadě je nutné pokračovat v politickém dialogu … Pokud ale dialog nepřinese žádné plody, může dojít k uvalení různých sankcí, včetně finančních,” uvedl francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune v televizním programu na stanici LCI.

“Evropa je svrchovaná, kolektivní volba. Nikdo nikoho nenutí vstoupit do Evropské unie. Můžete z ní vystoupit, jak jsme viděli na příkladu brexitu, “dodal. Beaune zároveň nevěří, že Polsko chce opustit Evropskou unii.

 

rozhodnutí soudu
Polský ústavní soud 7. října rozhodl, že jeho základní vnitrostátní právo má přednost před právními předpisy EU v reakci na kritiku několika rozhodnutí ve Varšavě. Tento krok vyvolal obavy v rámci bloku, zatímco Evropská komise zahájila vyšetřování rozhodnutí, aby rozhodla o dalších opatřeních.

Komise zveřejnila prohlášení, v němž uvádí, že bude prosazovat základní principy bloku, zejména přednost práva EU před vnitrostátním právem, včetně ústavních ustanovení, a závaznost všech rozhodnutí přijatých Evropským soudním dvorem.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru