Všude přítomný státní dozor: Orwellův 1984 už není fikce

„Žili jste a budete žít s vědomím, že každý zvuk, který jste způsobíli, byl odposlechnut, a kromě doby ve tmě, každé vaše pohnutí bylo zaznamenáno.“ – George Orwell, 1984.

Opatrně se pohybujte: beletrie George Orwella se stala operačním manuálem pro všude přítomný, moderní stav dohledu.

Už je to 70 let, co Orwell – umírající, trpící horečkou s krvavými kašly varoval před vzestupem společnosti, v níž je nekontrolovatelné zneužívání moci a masové manipulace normou – odráží hrozivý vzestup všude přítomné technologie, fašismu a totalitarismu v roce 1984 .

Kdo mohl předpovědět, že za 70 let poté, co Orwell napsal poslední slova do svého dystopického románu „Milovat Velkého bratra“, nedokázali bychom jeho varování dodržet a začli milovat Velkého bratra.

„Do budoucnosti nebo do minulosti, do doby, kdy je myšlenka svobodná, když se lidé navzájem liší a nežijí sami – do doby, kdy pravda existuje a co se děje, nelze vrátit. Od věku uniformity, od věku samoty, od věku velkého bratra, od věku dvouletého života – pozdravů! “- George Orwell

Román 1984 zobrazuje globální společnost s úplnou kontrolou, ve které lidé nemají dovoleno mít myšlenky, které by v žádném případě nesouhlasily s vedením státu. Neexistuje žádná osobní svoboda a moderní technologie se stala hybnou silou společnosti řízené dozorem. Kameny jsou všude. Lidé podléhají „Myšlenkové policii“, která se zabývá každým, kdo se dopustil myšlenkových zločinů. Vládu nebo „stranu“ vede Big Brother, který se objevuje na plakátech všude se slovy: „Velký bratr tě sleduje.“

Dostali jsme se do dystopické budoucnosti, o níž se nesnilo nejen Orwellovi, ale i takoví fikční spisovatelé jako Aldous Huxley, Margaret Atwoodová a Philip K. Dick.

„Pokud svoboda znamená vůbec něco, znamená to právo lidem říci, co nechtějí slyšet.“ – George Orwell

Stejně jako Orwellův Velký bratr v roce 1984 , vláda a její korporační špioni nyní sledují každý náš pohyb. Stejně jako Huxleyho statečný nový svět, i my se dostáváme jen do společnosti pozorovatelů, kteří „mají své svobody ukradené, ale… raději si život užívají, protože propagandou a vymýváním mozků nemají žádnou touhu po změně. Lidi se nyní učí „znát své místo a své povinnosti, aby pochopili, že nemají žádná reálná práva, ale budou chráněni až do bodu, dokud vyhovují.

A v souladu s temně prorockou vizí Philipa Dicka o dystopickém policejním státě, který se stal základem futuristické zprávy o menšinách Stevena Spielberga, jsme nyní uvězněni ve světě, ve kterém je vláda vševidoucí, vševědoucí a pokud se odvážíš vystoupit z řady, nastoupí policejní SWAT týmy, rozbijí pár lebek, aby si lid uvědomil, že je pod stálou kontrolou.

To, co kdysi vypadalo jako futuristické, již není žádné sci-fi.

Je neuvěřitelné, že různé vznikající technologie používané a sdílené vládou a korporacemi – rozpoznávání obličeje, skenery duhovky, masivní databáze, software pro predikci chování atd. – jsou začleněny do komplexní, vzájemně propojené počítačové sítě zaměřené na sledování našich pohybů, předpovídání našich myšlenek a řízení našeho chování, dystopické vize minulých spisovatelů se rychle stávají naší realitou.

Náš svět je charakterizován širokým dohledem, predikčními technologiemi, dolováním dat, fúzními centry, auty bez řidiče, domovy s hlasovým ovládáním, systémy rozpoznávání obličeje, drony a prediktivní policie (před zločinem) zaměřená na zachycení potenciálních zločinců ještě dříve, než mohou udělat nějakou škodu.

Kamery jsou všude. Vládní agenti poslouchají naše telefonní hovory a čtou naše e-maily. Politická korektnost – filozofie, která odrazuje rozmanitost – se stala hlavním principem moderní společnosti.

„Lidé v noci spí pokojně ve svých postelích jen proto, že hrubí muži jsou připraveni k násilí za ně.“ – George Orwell

Soudy rozřezaly ochranu čtvrtého dodatku (4. dodatek k Ústavě USA – poz. překladatele.) proti nepřiměřeným pátráním a zatýkáním. Ve skutečnosti, SWAT týmy rozbijí dveře bez povolení a agenti FBI vystupující jako tajná policie, vyšetřují nesouhlasící občany, jsou v současné Americe běžnými událostmi. A tělesné soukromí a integrita byly naprosto vyvráceny převládajícím názorem, že Američané nemají žádná práva ohledně toho, co se děje s jejich těly během setkání s vládními úředníky, kteří mají povoleno hledat, zabavovat, skenovat, špehovat, sondovat, sbírat, používat taser, a zatknout každého jednotlivce kdykoliv a za sebemenší přestupek.

Stále více vládnou mnohonárodnostní korporace, které jsou spojeny s policejním státem.

Mnozí si neuvědomují, že vláda nepracuje sama. To nemůže. Vláda vyžaduje spolupachatele. V podnikovém sektoru se tak setkávají stále složitější bezpečnostní potřeby masivní federální vlády, zejména v oblasti obrany, dohledu a správy dat, což se ukázalo jako silný spojenec.

Ve skutečnosti se Big Tech postaral o Velkou vládu, aby se stal Velkým bratrem, a my nyní vládneme s firemními elitami, jejíž chapadla se rozšířila po celém světě. Například, USA dnes tvrdí, že pět let po teroristických útocích z 11. září, podnikáni v odvětví soukromých bezpečnostních služeb se rozrostlo do takové míry, že v ročních příjmech překonalo i takové podniky, jako je výroba filmů (Hollywood) a hudební průmysl. Předpokládá se, že tyto výdaje na bezpečnost soukromým společnostem, jako je Google, Amazon, Microsoft a další, v blízké budoucnosti překročí 1 bilion dolarů .

Vláda má nyní k dispozici technologické arzenály tak sofistikované a invazivní, že činí všechny ústavní ochrany neplatné. V čele s NSA, která ukázala, že se nestará o nic proti ústavním omezením, nebo soukromí. „Bezpečnostní / průmyslový komplex“ – spojení vládních, vojenských a korporátních zájmů zaměřených na udržení Američanů pod neustálým dohledem. Trojnásobně větší CIA, která představuje jednu třetinu zpravodajského rozpočtu a vlastní globální síť pro špionáž, má dlouhou historii špionáže na Američany, i když k tomu častzo neměla žádné oprávnění.

Peníze, moc, ovládání. Neexistuje žádný nedostatek motivů, které by vedly ke sbližování mega-korporací a vlády. Kdo však platí cenu? Američané, samozřejmě.

Orwell pochopil, co mnozí Američané, kteří byli uvězněni v jejich partyzánském mávání vlajkami, se stále snaží vyrovnat s tím, že neexistuje nic takového jako vláda organizovaná pro dobro lidí. Dokonce i ty nejlepší úmysly mezi těmi, kdo vládnou, nevyhnutelně ustupují touze udržet moc a kontrolu nad občany za každou cenu. Jak vysvětluje Orwell:

Strana usiluje o moc jen pro vlastní potřebu. Nemáme zájem o dobro druhých; zajímáme se výhradně o moc, čistou moc. Jsme odlišní od oligarchií minulosti, protože víme, co děláme. Všichni ostatní, dokonce i ti, kteří se podobali sami sobě, byli zbabělci a pokrytci. Německé nacisty a ruské komunisty se nám ve svých metodách velmi přiblížily, ale nikdy neměly odvahu rozpoznat své vlastní motivy. Předstíráli, možná dokonce věřili, že se chopili moci neochotně a po omezenou dobu, a že hned za rohem ležel ráj, kde by lidské bytosti byly svobodné a rovnocenné. Nejsme takoví. Víme, že nikdo nikdy nevyužije moci s úmyslem se jí vzdát. Síla není prostředkem; je to konec. Člověk nezavádí diktaturu, aby ochránil revoluci; jeden dělá revoluci aby ustanovil diktaturu. Předmětem pronásledování je pronásledování. Cílem mučení je mučení. Předmětem moci je síla. Teď mi začnete rozumět.

„Čím více společnost odchází od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří o tom mluví.“ – George Orwell

Jak se mění způsob, jakým si lidé myslí? Začnete změnou slov, která používají.

V totalitních režimech – policejních státech – kde shoda a shoda jsou vynuceny na konci nabité zbraně, vláda diktuje, jaká slova mohou a nemohou být použita. V zemích, kde se policejní stát schovává za laskavou masku a maskuje se jako tolerance, se občané cenzurují, kontrolují svá slova a myšlenky, aby se přizpůsobili diktátům masové mysli.

Dystopiánská literatura ukazuje, co se stane, když je lid přeměněn v bezduché automaty. Ve filmu Raye Bradburyho „Fahrenheit 451“ je čtení zakázáno a knihy jsou spáleny, aby potlačily nesouhlasné myšlenky, zatímco televizní zábava se používá k anestézii obyvatelstva a činí je snadno pacifikovanými, rozptýlenými a kontrolovanými.

Huxleyově statečném novém světě jsou seriózní literatura, vědecké myšlení a experimentování zakázány jako podvratné, zatímco kritické myšlení je odrazováno použitím kondicionování, společenského tabu a nižšího vzdělání. Podobně, projevy individuality, nezávislosti a morálky jsou považovány za vulgární a abnormální.

A v Orwellově roce 1984 se Velký bratr zbavuje všech nežádoucích a zbytečných slov a významů, dokonce až tak daleko, že pravidelně přepisuje historii a trestá za „myšlenkové zločiny“. Zatím co ministerstvo míru se zabývá válkou a obranou, ministerstvo spoření se zabývá hospodářskými záležitostmi (příděly a hladovění), ministerstvo lásky se zabývá právem a pořádkem (mučení a vymývání mozků) a ministerstvo pravdy se zprávami, zábavou, vzděláváním a uměním (propaganda). Motto Oceánie: Válka je mír, svoboda je otroctví a ignorace je síla.

Všichni tři – Bradbury, Huxley a Orwell – měli zázračnou schopnost realizovat budoucnost, ale Orwell, který nejlépe pochopil sílu jazyka manipulovat s masami. Orwellův Velký bratr se spoléhal na Newspeak, aby odstranil nežádoucí slova, odstranil taková slova, která zůstala z neortodoxních významů, a učinil nezávislou, nevládní schválenou myšlenku zcela zbytečnou. Chcete-li uvést jeden příklad, jak psycholog Erich Fromm ilustruje v jeho předmluvě do roku 1984 :

Slovo FREE, (anglicky volný, svobodný, zdarma, neobsazený – poz. překl.) stále existovalo v Newspeak, ale mohlo být použito pouze v takových prohlášeních jako „Tento pes je prostý vši“ nebo „Toto pole je prosté plevelů.“ Nelze použít v jeho starém smyslu „politicky svobodného“ nebo „intelektuálně svobodné“, protože politická a intelektuální svoboda již neexistuje jako pojetí….

Kde stojíme teď, je v okamžiku OldSpeak (kde slova mají význam a myšlenky mohou být nebezpečné) a Newspeak (kde je povoleno pouze to, co je „bezpečné“ a „přijaté“ většinou). Síla elity učinila své záměry jasnými: budou stíhat a trstat všechna slova, myšlenky a výrazy, které zpochybňují jejich autoritu.

Američané byli nuceni přijmout rutinní nájezdy na jejich práva na ochranu soukromí . Ve skutečnosti závislost na obrazovkových zařízeních – zejména na mobilních telefonech – vytvořila úl, kde obyvatelstvo je ne jen sledováno, ale je ovládáno roboty AI (Umělé inteligence). Nicméně, najednou, myšlenka na celkový dozorový stát se sledováním každého pohybu, by byl odporný pro většinu Američanů. To vše se změnilo útoky z 11. září. Jak poznamenává profesor Jeffrey Rosen: „Před 11. zářím, by myšlenka, že by Američané dobrovolně souhlasili, že budou žít svůj život pod dohledem sítě biometrických kamer, které by na ně hleděla ve vládních budovách, nákupních centrech, podchodech a stadionech, zdála se být nemyslitelná, jako dystopická fantazie společnosti, která se vzdala soukromí a anonymity. “

Po redukci na krčící se občany – ztlumení tváří v tvář voleným úředníkům, kteří nás odmítají zastupovat, bezmocní tváří v tvář policejní brutalitě, bezmocní tváří v tvář militarizované taktice a technologii, která s námi zachází jako s nepřátelskými bojovníky na bojišti a nahá tváří v tvář vládnímu dohledu, který vidí a slyší všechny – nemáme kam jít.

Stali jsme se národem, kde není nic bezpečného před zvědavými pohledy vlády. Při hledání takzvaných teroristů a extrémistů, kteří se skrývají mezi námi – příslovečnou „jehlou v kupce sena“, jak ji označil jeden úředník – korporátní stát přijal monitorování všech aspektů našeho života, od mobilních telefonních hovorů a e-mailů až po internetové aktivity a transakce kreditních karet. Velká část těchto údajů je realizována prostřednictvím center jaderné syntézy po celé zemi, která spolupracuje s Ministerstvem vnitřní bezpečnosti, aby provedla hodnocení ohrožení každého občana, včetně školních dětí. Jedná se o státní a regionální zpravodajská střediska, která o vás shromažďují data.

„Velký bratr tě sleduje.“ – George Orwell

Kamkoli jdete a co děláte, jste nyní sledováni, zejména pokud zanecháte elektronickou stopu. Když používáte svůj mobilní telefon, zanecháte záznam o tom, kdy jste volali, koho jste volali, jak dlouho to trvalo a dokonce i místo, kde jste právě byli. Při použití platební karty zanecháte záznam o tom, kde a kdy jste kartu použili. Ve většině míst vybavených softwarem pro rozpoznávání obličeje je dokonce videokamera. Když používáte mobilní telefon nebo řídíte auto s GPS, jste sledování pomoci satelitu. Tyto informace jsou sdíleny s vládními agenty, včetně místní policie. A všechny tyto kdysi soukromé informace o vašich spotřebitelských zvyklostech, vašem pobytu a aktivitách jsou nyní předávány vládě USA.

Vláda má téměř nevyčerpatelné zdroje, pokud jde o sledování našich pohybů, od elektronických odposlechů, dopravních kamer a biometrických prvků až po radiofrekvenční identifikační karty, satelity a internetový dohled.

Technologie rozpoznávání řeči nyní umožňuje vládě provádět masivní odposlech prostřednictvím sofistikovaných počítačových systémů. Telefonní hovory mohou být sledovány, zvuk převeden na textové soubory a uložen v počítačových databázích po neomezenou dobu. A pokud jsou detekována nějaká „ohrožující“ slova – bez ohledu na to, jak nezřetelné nebo hloupé – záznam může být označen a přiřazen vládnímu agentovi k dalšímu vyšetřování. Federální a státní vlády, opět spolupracující se soukromými korporacemi, sledují váš internetový obsah. Uživatelé jsou profilovaní a sledováni, aby je mohli identifikovat, cílit a dokonce stíhat.

V takovém klimatu je každý podezřelý. A ty jsi vinný, dokud nedokážeš opak, že jsi nevinný. Podtrhnout tento posun v tom, jak vláda nyní vidí své občany, FBI využívá své rozsáhlé pravomoci k vyšetřování jednotlivců nebo skupin, bez ohledu na to, zda jsou podezřelí z trestné činnosti.

„Nic nebylo vaše, kromě těch pár centimetrů uvnitř lebky.“ – George Orwell

Tady je to, co mnoho lidí nedokáže pochopit, nicméně: není to jen to, že je sledováno co říkáte nebo děláte. Nejnovějizačíná být sledováno i to co si jen myslíte. Už jsme viděli tuto hru na státní a federální úrovni s legislativou trestných činů z nenávisti, která zakrývá tzv. „Nenávistné“ myšlenky a výrazy, podporuje samocenzuru a omezuje volnou diskusi o různých záležitostech.

Pozdravuj novou policii myšlení.

Celkový internetový dohled ze strany státu, který je všudy přítomný jako Bůh, používá vláda k předvídání a co je důležitější, kontrole lidu, a není to tak složité, jak si myslíte. NSA například nyní navrhuje systém umělé inteligence, který je navržen tak, aby předvídal každý váš pohyb. Stručně řečeno, NSA bude vkládat obrovské množství informací, které shromažďuje, do počítačového systému známého jako Aquaint (zkratka Advanced Question Answering for INTelligence), kterou pak počítač může použít k detekci vzorů a předvídání chování.

Žádná informace není posvátná ani ušetřená.

Vše od záznamů mobilních telefonů a záznamů, z emailů, textové zprávy, osobní informace zveřejňované na sociálních sítích, výpisy z kreditních karet, záznamy o oběhu knihoven, historii kreditních karet atd. Shromažďuje NBÚ a volně je sdílejí se svými agenty v CIA, FBI a DHS. Jeden výzkumný pracovník NSA ve skutečnosti ukončil program Aquaint, „citujíc znepokojení nad nebezpečím umístění takové mocné zbraně do rukou tajné agentury s malou odpovědností“.

To, čeho jsme svědky, v takzvaném jménu bezpečnosti a efektivnosti, je vytvoření nového třídního systému složeného ze sledovaných (průměrných Američanů, jako jste vy a já) a pozorovatelů (vládních byrokratů, techniků a soukromých společností).

Je jasné, že doba soukromí v Americe je na konci.

„Jestli si chcete představit budoucnost, představte si, že na lidské tváři bude navždy něčí bota“ – Orwell.

Kdy to skončí?

Nyní se nacházíme v nezáviděníhodné pozici, kdy jsme sledováni, řízeni a kontrolováni naší technologií, která neprospívá nám, ale naší vládě a vládcům. Toto je lekce, která je reálná, než nějaká fikce a která se denně valí na nás.

Nebude to dlouho trvat než, při pohledu zpět na minulost, nastane touha dostat se, zpět do doby, kdy jsme mohli mluvit s kým jsme chtěli, koupit to, co jsme chtěli, myslet na to co jsme chtěli, aniž by naše myšlenky, slova a aktivity, byly zpracovávány a uchovávány giganty společnosti, jako je Google, prodávany vládním agenturám, jako jsou NSA a CIA, a používány proti nám militarizovanou policií s jejich armádou futuristických technologií.

Každý jednotlivec dnes jenž chce mít kousek soukromí a žít mimo dosah vládních očí a technologických vyzvědačů, musí být nejen odvážlivcem ale přímo rebelem.

I když se vzpíráš a vezmeš jen to co ti patří, čeká na tebe jen zřídka šťastný konec. Jsi označen za extrernistu a psance.

Jak tedy přežít ve státě amerického dohledu?

Zbývá nám jen málo možností.

Jak jasně vysvětluji v mé knize Battlefield America: Válka proti americkému lidu, brzy si budeme muset vybrat mezi propagandou (kterou nabízejí zpravodajská média, politici, sportovní konglomeráty, zábavní průmysl, atd.) a sebeobnovou ve formě obnovené ostražitosti vůči hrozbám pro naše svobody a aktivnímu zapojení do samosprávy.

Jak však Aldous Huxley uznal v Brave New World Revisited : „Pouze bdělý může udržet své svobody a jen ti, kteří jsou neustále a inteligentně na místě, mohou doufat, že se budou moci účinně řídit demokratickými postupy. Společnost, jejíž většina členů tráví velkou část svého času, ne na místě, ne tady a teď a ve své budoucí budoucnosti, ale někde jinde, v irelevantních jiných světech sportu a mýdlové opery, mytologie a metafyzické fantazie, bude těžko odolávat zásahům těch, kteří by jí chtějí manipulovat a ovládat. “

******

Tento článek byl původně publikován na The Rutherford Institute .

Ústavní advokát a autor John W. Whitehead je zakladatelem a prezidentem institutu „The Rutherford Institute“ . Jeho nová kniha Battlefield America: Válka proti americkým lidem je k dispozici na www.amazon.com.

Původním zdrojem tohoto článku je Global Research
Překlad: Administrátor TOP-CZ.

Přejít nahoru