Švédští vědci byli stíháni zato, že řekli, že většinu znásilnění páchají imigranti

Nedávný případ na univerzitě v Lundu nyní slouží jako jasný příklad toho, co se stane, když se výzkumníci snaží shromáždit vědecké důkazy týkající se problémů, které nemusí podporovat oficiálně schválený politický příběh. Ukazuje také, jak jsou omezovány finanční prostředky na studium dopadu imigrace, jak výzkum na toto téma není povolen univerzitami a jak vědci, kteří neuposlechnou omezení, čelí vážnému pronásledování. Píše portál RMX.

To se stalo profesorce Kristině Sundquistové ze švédské univerzity v Lundu, která spolu se dvěma dalšími kolegy provedla podrobný výzkum profilu těch, kteří se ve Švédsku dopouštějí sexuálního násilí. Výzkum nebyl zaměřen na rasové profilování pachatelů, jak sami vědci uvedli, nicméně některá fakta o etnickém profilu násilníků objevili náhodou.

Sundquist, která je nejcitovanější profesorkou na své univerzitě v oblasti sociálního výzkumu, je nyní vyšetřována za zveřejnění neautorizované výzkumné zprávy a může čelit stíhání za to, že dospěla k závěru, že většinu znásilnění spáchali přistěhovalci v zemi.

Co ale výzkum ukazuje? Zveřejněné výsledky ukazují, že imigranti jsou nejen neúměrně nadměrně zastoupeni v případech znásilnění, ale přestože jsou ve Švédsku menšinou, dopouštějí se naprosté většiny sexuálního násilí. A to i přesto, že studie analyzovala pouze případy z období let 2000 až 2015, tedy před enormním přílivem migrantů z Blízkého východu a Afriky v roce 2015.

Svou studii založili na vzorku 3000 odsouzení v případech znásilnění. Jak bylo uvedeno výše, cílem studie nebylo zjišťovat etnický původ pachatelů, ale zjistit, zda existují společné jmenovatele ve zdravotních otázkách, sociálním postavení, zaměstnání atd. Odhalení o etnickém profilu byla pouze pomocným zjištěním. , ale nebylo možné je ignorovat.

„Imigranti byli jen proměnnou a ukázalo se, že to byl docela pozoruhodný objev, protože v této skupině bylo mnoho imigrantů a lidí narozených v zahraničí,“ řekla Kristina Sundquist.

Vědecký výzkum byl proveden, protože, jak uvádí list v úvodu, „Švédsko bylo svědkem nárůstu počtu sexuálních zločinů včetně znásilnění. Znalost toho, kdo jsou pachatelé těchto trestných činů, je proto pro prevenci důležitá.“

Během analýzy dat byly ze švédských populačních registrů získány informace o poruchách užívání návykových látek, předchozí kriminalitě a psychiatrických poruchách. Do analýzy bylo zahrnuto celkem 3039 pachatelů. Většina z nich byli přistěhovalci (59,2 procenta), z nichž většina (47,7 procenta) se narodila mimo Švédsko. Studie doporučila, aby zjištění, že většina pachatelů byli imigranti, vyžaduje další vyšetřování a další studie, které berou v úvahu kontextové charakteristiky mezi těmito pachateli.

Studie také poukazuje na to, že typy sexuálních trestných činů jsou velmi podhodnoceny. Podle údajů Švédské národní rady pro prevenci kriminality bylo v roce 2019 policii nahlášeno 23 200 sexuálních trestných činů, z nichž 8 820 (38 procent) byla znásilnění a znásilnění s přitěžujícími okolnostmi. Podle každoročního průzkumu švédské kriminality za rok 2019 se odhadovalo, že 5,6 procenta z celkové populace ve věku 16 až 84  let se stalo obětí sexuálních trestných činů.

Není překvapením, že více žen (9,4 procenta) než mužů (1,4 procenta) uvedlo, že se staly obětí sexuálních trestných činů. Znásilnění, které je nejzávažnějším sexuálním trestným činem, se mezi roky 2008 a 2018 zvýšilo o 45,4 procenta. Navzdory těmto zjevným nárůstům byl však počet pachatelů shledaných vinnými ze sexuálních trestných činů mezi rokem 2008 poměrně stabilní, protože míra objasněných znásilnění policie se od roku 2009 výrazně snížila (31 procent). Ve skutečnosti byla v roce 2016 sazba pouhých 11 procent.

Téměř polovina pachatelů se narodila mimo Švédsko (47,7 procenta), následují pachatelé narození ve Švédsku s rodiči narozenými ve Švédsku (40,8 procenta). Část kohorty tvořili pachatelé narození ve Švédsku, přičemž alespoň jeden rodič se narodil mimo Švédsko (11,5 procenta).

Přejít nahoru