Brilantní odpověď dánského krále na Hitlera způsobila, že Fuhrer vztekal

Adolf Hitler byl proslulý brutální diktátor, který od svých kolegů a obyvatel Německa vyžadoval úplnou shodu. Hitlerova pýcha však zaklepala, když ho dánský král rozzuřil neomalenou odpovědí na dopis. V roce 1942, uprostřed druhé světové války, poslal Hitler dánskému králi Kristiánu X. telegram, aby řekl všechno nejlepší k narozeninám. Royal poslal zpět zdánlivě vlídnou, ale krátkou odpověď. Řekl: “Děkuji, králi Christiane.”

Rozhořčený tyran okamžitě odvolal svého velvyslance z Kodaně a vyhostil dánského velvyslance z Německa. Píše portál Express.co.uk.

Německý tlak pak vyústil v odvolání dánské vlády vedené Vilhelmem Buhlem a její nahrazení novým kabinetem vedeným nestraníkem a zkušeným diplomatem Erikem Scaveniusem, od něhož Němci očekávali větší spolupráci.

Historik James Holland v podcastu „We Have Ways of Making You Talk“, pořádaného Al Murrayem, diskutuje o okupaci Dánska v červenci v podcastu „We Have Ways of Making You Talk“ a hovoří o sporu o telegram.

Řekl: „Je tu skvělý kousek, kde Hitler posílá dlouhý dopis Christianovi, ve kterém mu lichotí a přeje mu vše nejlepší k jeho narozeninám, jaký je to úžasný chlapík, bla bla bla.

Přejít nahoru