US generál: Hlídkující bombardéry udržují americké protivníky ve střehu

Vzhledem k tomu, že americké letectvo si tuto skutečnost uvědomuje, bombardéry dlouhého doletu jsou připraveny pokračovat v hlídkování na obloze nad Evropou.

„Bombardéry nám dávají schopnost poskytnout určitou strategickou nejednoznačnost. Stíhačky mají určitý životní vzorec. Bombardéry naši protivníci udržují ve střehu,“ řekl generál amerického letectva Jeffrey Harrigian na nedávné akci pořádané Mitchell Institute for Aerospace Studies. „Cílení na stand-off přidává odstrašující hodnotu, kterou je těžké kvantifikovat. Dostáváme zpětnou vazbu o tom, jaký to má dopad, což se nám u našich stíhaček nedostává.“

 

Harrigian vysvětlil, že mnoho F-35 a dalších letadel čtvrté generace často v průběhu času provádí stejné rutiny, něco, co vytváří pravidelný „vzorec života“, kterého si protivníci mohou všimnout. To znamená, že pro letectvo může být obtížné zůstat nepředvídatelné a představovat důvěryhodný odstrašující prostředek. Výškové bombardéry se senzory dlouhého dosahu a pokročilými technologiemi zaměřování však mohou představovat neočekávané hrozby, které posílí odstrašující postoj Spojených států .

 

„Vzhledem k jejich doletu a dosahu se mohou bombardéry objevit na řadě různých míst nečekaně nebo neohlášeně, aby vytvořily odstrašující sílu,” řekl listu National Interest generálporučík David Deptula, děkan Mitchellova institutu pro letecká studia  .

 

Cílem, dodal Harrigian, je „ujistit se, že si toho naši protivníci všimnou“. Protivníci Spojených států si toho budou muset všimnout, protože tyto hlídky bombardérů pokračují nepředvídatelnými, ale působivými způsoby.

„Posádky protiponorkového letounu Tu-142 asociace Air Defense ze Severní flotily budou i nadále trénovat dlouhé lety v provozně důležitých oblastech Atlantiku a Severního ledového oceánu,“ píše se ve zprávě.

 

Je třeba poznamenat, že v roce 2021 posádky protiponorkových letadel opakovaně plnily mise v mezinárodním vzdušném prostoru nad Arktidou a Atlantikem. Tisková služba dodala, že v roce 2022 bude tato praxe jednou z priorit pro piloty Tu-142.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru