Bývalý důstojník CIA se ptá: Co se stane, když Amerika zažije skutečnou válku s velmocí?

Nepřítel bojoval za sjednocení své země a vyhnání cizí nadvlády.

Bojovali za nějakou věc. My jsme bojovali bez ospravedlnitelného důvodu. Oni vyhráli. My ne.

Vzpomínáte si na pytle s těly našich mrtvých, kteří se vraceli z Vietnamu, vystavené na letištních plochách? Ne jako dnes, kdy se o nich v médiích nepíše, vzhledem ke škodám, které jsme napáchali. Vzpomínáte na nesouhlasné přijetí našich vracejících se vojáků? Nyní je oslavujeme jako hrdiny a zraněné vlastence.

Tady doma jsme nezažili války, v nichž by se používaly zbraně hromadného ničení. Možná se nám jednoho dne dostane poučení o důsledcích válek jako národu. Z Vietnamu jsme se jistě nepoučili, protože k němu u nás nikdy nedošlo.

Naše angažovanost ve dvě desetiletí trvajících invazích do mnoha zemí na Blízkém východě ukázala naši zbabělost světu, ne-li nám samotným. Naše pokrytectví je ohromující. Žádné odvody, žádné angažmá (téměř žádné ztráty na životech každý rok). Mnohem více sebevražd vojáků než úmrtí v bitvách, zatímco rok co rok vysídlujeme, zabíjíme a mrzačíme tisíce nevinných civilistů. Pro koho a pro co? A ano, média, která s těmito hanebnými invazemi a okupacemi kráčejí v plném kroku.

Žádný odvod, velmi omezené zapojení do boje s nepřítelem a schvalující média. Co víc si může naše vláda a Pentagon přát? Budeme dál shazovat bomby a krmit ostatní penězi a zbraněmi, aby nám pomáhali se zabíjením a vysídlováním nevinného obyvatelstva.

Ale jsou tyto války opravdu pro nás? Určitě ne. Vzpomínáte si na George W. Bushe a jeho neúspěšné prezidentství, který se ráno po 11. září stal hrdinou díky svému prohlášení o zbraních hromadného ničení, které nikoho kromě Američanů neoklamalo? Občané neřekli ani popel. Zkusili bychom ubohý postup se zbraněmi hromadného ničení na Čínu nebo Rusko? Mají schopnost vrátit úder.

Celonárodní oslavy, které vítaly George Bushe po smrti, jsou na hony vzdálené jeho prezidentství. Teprve po 11. září, kdy George W. Bush uposlechl požadavků lobbistů na zničení Iráku, byl jeho otec vzkříšen a syn oslavován jako náš slavný vůdce. Vzpomínáte si na jeho uvítací výsadek letadlové lodi, který se ukázal být falešný? Píše portál Zerohedge.

Tyto války, v nichž vytrvale pokračujeme, jsou nejen zbabělé, ale ukazují i náš nedostatek úcty k jiným národům, jejich lidem a našemu národnímu svědomí. Zejména dokazují, že jsme selhávajícím národem, který není schopen kontrolovat a řídit své vlastní zájmy. Do dějin se zapíšeme jako ten nejmocnější, ale nejsugestivnější národ vůbec. Ohromně hanebně s krví jiných, která poskvrňuje náš kdysi hrdý národní znak.

Přejít nahoru