Evropská komise

EU chce ponechat očkovací pasy v platnosti ještě CELÝ ROK

V oznámení na svých internetových stránkách Komise uvádí: “Evropská komise dnes navrhuje prodloužit platnost digitálního certifikátu EU COVID o jeden rok, tedy do 30. června 2023.”.

Dále uvádí: “Virus COVID-19 je v Evropě i nadále rozšířen a v této fázi není možné určit dopad možného nárůstu počtu infekcí v druhé polovině roku 2022 ani dopad vzniku nových variant.”

“Prodloužení platnosti nařízení zajistí, že cestující budou moci i nadále používat svůj digitální certifikát COVID EU při cestách po EU, kde členské státy zachovávají určitá opatření v oblasti veřejného zdraví,” dodává se v prohlášení.

Dále se v něm uvádí: “Komise dnes návrh přijímá, aby zajistila, že Evropský parlament a Rada budou moci legislativní postup včas dokončit před vypršením platnosti stávajícího nařízení.”

“Domácí používání certifikátů EU Digital COVID zůstává na rozhodnutí členských států,” uvádí se v prohlášení a dodává: “Právní předpisy EU týkající se certifikátu EU Digital COVID nepředepisují ani nezakazují domácí používání certifikátu EU Digital COVID (například pro přístup na akce nebo do restaurací).” Píše portál Summit News.

Zároveň se v něm uvádí, že “pokud členský stát zavede systém certifikátu COVID-19 pro domácí účely, měl by i nadále zajistit, aby byl digitální certifikát EU COVID pro tyto účely také plně akceptován.”. Kromě toho Komise rovněž vyzývá členské státy, aby sladily své vnitrostátní doby platnosti s dobou platnosti stanovenou na úrovni EU pro účely cestování.”

Přejít nahoru