Ruské údery zasáhly západní Ukrajinu, ofenzíva se rozšiřuje

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že Rusko v pátek použilo vysoce přesné zbraně dlouhého doletu, aby vyřadilo vojenská letiště v Lucku a Ivano-Frankovsku “z provozu”. Podrobnosti neuvedl.

Podle šéfa okolní Volyňské oblasti Jurije Pohuljaka si nálety na letiště v Lucku vyžádaly dva mrtvé ukrajinské vojáky a šest zraněných. V Ivano-Frankivsku bylo po vyhlášení leteckého poplachu obyvatelům nařízeno, aby se ukryli, uvedl starosta Ruslan Martsinkiv.

Nové satelitní snímky mezitím podle všeho ukázaly, že masivní kolona mimo ukrajinské hlavní město se rozprostřela do měst a lesů v okolí Kyjeva a dělostřelecké zbraně byly zvednuty ke střelbě v dalším potenciálně zlověstném pohybu.

Ukrainian authorities announced plans for several evacuation and humanitarian aid delivery routes with the support of the Red Cross. Their top priority is to free people struggling to flee Mariupol, which is coming under increasing pressure.

Separately, Russian President Vladimir Putin approved bringing “volunteer” fighters from around the world to join the Ukraine offensive. Defense Minister Sergei Shoigu said Russia knew of “more than 16,000 applications” from countries in the Middle East, many of them from people who he said had helped Russia against the Islamic State group, according to a Kremlin transcript.

Píše agentura AP

 

Přejít nahoru