Michael Kocáb: Rusko je pro planetu Zemi prostě nebezpečné

Budete příští rok kandidovat na prezidenta České republiky?

Tuto otázku jsem nyní odložil. Uvažoval jsem o tom kvůli vztahům našeho prezidenta Miloše Zemana s Ruskem a Čínou, ale také z rozčarování z jeho dlouhého působení v úřadu. Nechtěl bych, aby se prezidentem stal někdo jiný z jeho týmu, konkrétně Andrej Babiš.

Také jsem uvažoval o kandidatuře kvůli odklonu našich občanů od EU, NATO a USA, ale válka na Ukrajině vše změnila. Národ se sjednotil, sjednotila se i politická reprezentace. Proto jsem se ještě definitivně nerozhodl, zda budu kandidovat v prezidentských volbách.

Prezident má sloužit národu, což je fráze, kterou říká každý, ale po odchodu Václava Havla tomu tak nebylo. Bylo by načase to změnit. Vrátím se k tomu nejpozději po skončení války. Kdyby se však současný premiér Petr Fiala rozhodl kandidovat, neměl bych důvod se zdržovat.

Před tímto rozhovorem jsme oba sledovali tiskovou konferenci Fialy, který referoval o návštěvě Kyjeva a ukrajinského prezidenta Zelenského spolu s premiéry Slovinska a Polska. Slovenský premiér Eduard Heger tam s nimi nebyl, za což nyní doma čelí kritice, že je zbabělec.

V tuto chvíli (rozhovor jsme natočili 16. března v půl třetí odpoledne, pozn. autora) bych se rád zastal vašeho premiéra. Celá akce byla vymyšlena a zorganizována poměrně narychlo. Je sporné, v jakém okamžiku se Heger zapojil. Někdo řekne, že je mu jedno, co mu bezpečnostní složky říkají, jiný řekne, že jejich názor bere vážně. Heger zřejmě neměl dostatek času na posouzení.

Kdybych byl na jeho místě, asi bych tam šel, protože jsem střelec. Přesto bych vašeho premiéra za jeho rozhodnutí neodsuzoval. Zatímco polský premiér stojí v čele relativně velkého státu s dobře vyzbrojenou armádou, malé Slovensko je v úplně jiné geopolitické pozici. Riskovat zvýšené nepřátelství ze strany Putina a jeho armády je pro oba něco jiného.

Kam míříte?

Putinova zvýšená agresivita je nebezpečnější pro Slovensko než pro Polsko.

Více info na dennikn.sk

Přejít nahoru