Sociolog varuje. S ukrajinskými uprchlíky můžeme udělat zásadní chybu

Uprchlíci, kteří nyní přicházejí do Česka z Ukrajiny, jsou pro nás problémem, nebo nadějí? Na to odpovídal Prokop hned úvodem. „Myslím si, že jsou nadějí. Pokud správně pochopíme, že je velká šance, že tady většina z nich zůstane. Protože některé minulé krize ukázaly, že kolem dvou třetin uprchlíků zůstává v té hostitelské zemi, což samozřejmě závisí na tom, jak dlouhá válka je, jak dopadne a podobně. Ale je solidní pravděpodobnost, že velká část tady zůstane. Musíme je dobře integrovat, aby je společnost co nejlépe přijala, aby se co nejlépe začlenili do pracovních pozic, které jsou u nás potřeba, protože potom mohou obrovsky doplnit ten pracovní trh,“ zmínil Prokop.

Podle něj je riziko, že to neuděláme a budeme na to doplácet. „Je možné to zkazit, když se špatně rozhodneme v oblasti bydlení, když uděláme hodně nestabilní bydlení a ti lidé budou dotlačeni do toho, přijímat jakékoliv práce, takže vypadnou takové ty ekonomiky ubytoven a pracovních agentur, nějaké pololegální práce, mafií a podobně. Z toho se těžko vrací zpátky, z tohoto sociálního vyloučení, takže když podceníme to bydlení a vytlačíme je na tu periferii tím… Druhá věc je, když budeme od začátku plánovat to vzdělávání těch dětí jako vzdělávání segregované, v úplně jiném proudu, tak z toho se taky těžko vrací. Takže musíme plánovat s ohledem na to, že to je věc na dlouhé roky,“ dodal Prokop. Náklady s integrací spojené se podle jeho slov pravděpodobně vyšplhají na desítky miliard ročně. Pokud je ale nezaplatíme, může nás to v budoucnu stát mnohem víc. Dlouhodobě u nás v Česku mohou zůstat nízké statisíce lidí.

 

Co se týče bydlení, je podle Prokopa důležité představit plán – například, že lidé z Ukrajiny mohou pomáhat v sociálních službách a podobně. „A že je to plán využít tu pracovní sílu nebo je uplatnit ty lidi – a že zabráníme tomu, že se všichni nasypou do těch nízko kvalifikovaných pozic,“ poznamenal Prokop. „Ta vláda by o tom měla mluvit tak, že představí ten plán, kde všude ta pracovní síla nová může pomoci, že to chceme využít racionálně, třeba velká část může pracovat ve školách. To byla chyba v některých těch uprchlických vlnách, že hostitelská země nevyužila to, že uprchla také řada učitelek. Mluvit o tom takto strukturovaně a vysvětlovat, že to na začátku bude stát hodně peněz – ale že pomáháme Ukrajině, ale také že ekonomika z toho může čerpat,“ poznamenal.

Důležité je podle něj také nutné nezapomínat na českou populaci. „Cena energií v domácnostech je vysoká, a to se musí řešit buď uvolněním příspěvků na bydlení, nebo nějakým jiným nástrojem,“ zmínil Prokop.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru