Pravda o králi Tutovi: Egyptský faraon “mněl prsa a měl široké boky”

Jeho tvář je jednou z nejznámějších v historii, což je docela něco, vzhledem k tomu, že žil téměř před 3 500 lety. Víme to ze zlaté posmrtné masky nalezené na pouzdře mumie v jeho hrobce v Údolí králů.

Ukazuje nápadnou postavu s jemným, špičatým nosem, obrovskýma mandlovýma očima, plnými rty a propíchnutými ušima vytaženými z jeho komplikované čelenky. Zemřel ve věku pouhých 19 let, ale není jasné, co zabilo egyptského krále Tutanchamona. Víme, že byl ztělesněním androgynního královského půvabu.

Nebo jsme si to alespoň mysleli. Ale stejně jako král Tut ve skutečnosti nechodil se stočenou kobrou na čele (jak ukazuje maska smrti) a jeho tvář nebyla ve skutečnosti vyrobena ze zlata, počítačem generovaný 3D obraz vytvořený pro dokument BBC, který má být promítán příští víkend, odhalil, že v těle měl chlapec faraon výrazný předkus.

Obraz celého těla také ukazuje, že si vyvíjel prsa, měl široké, ženské boky a měl klubovou nohu.

Tento poslední detail, spolu se skutečností, že trpěl kostním onemocněním Köhlerovy choroby, může stačit k vyloučení nehody vozu jako příčiny jeho smrti, což je jedna teorie populární u egyptologů. Řízení vozu bylo fyzicky náročné podnikání a bylo by téměř nemožné, aby někdo s takovou úrovní postižení ovládal jeden. 130 holí nalezených v hrobce dále podporuje teorii, že se snažil chodit bez pomoci a pravděpodobně měl velké bolesti.

Vládl 11 let v 18. dynastii – od roku 1336 do roku 1327 př.nl – byl pozoruhodným králem. Trůn zdědil ve věku osmi nebo devíti let po svém otci Achnatonovi, který opustil staré bohy ve prospěch slunečního božstva Atona a postavil nové hlavní město na Nilu asi na půli cesty mezi Káhirou a Luxorem.

Tutanchamon, kterému radil armádní velitel Horemheb, který se později sám stal faraonem, ukončil uctívání Atona po smrti svého otce a přesunul hlavní město zpět do Théb – místa moderního Luxoru.

Důvodem, proč je faraonem, o kterém jsme všichni slyšeli, není nic zvláštního v jeho vládě. Místo toho se týká objevu jeho hrobu. To bylo pro někoho z jeho postavení malé, ale poté, co byl několikrát okraden během několika měsíců po pohřbu, byl pokryt kamennými štěpkami z následných pohřebních prací a jeho umístění bylo ztraceno.

V pozdějších letech byly nad vchodem nevědomky postaveny chaty pro dělníky. Na počátku 20. století britský egyptolog Howard Carter a jeho bohatý patron pátý hrabě z Carnarvonu našli důkazy o králi jménem Tutanchamon a uvědomili si, že jeho hrobka nebyla nikdy nalezena. Carter ji hledal pět let v Údolí králů a chystal se to vzdát, když konečně našel vchod v listopadu 1922. Píše portál Express.co.uk

Objev byl senzační. Stejně jako obrovská skrýš pokladů, které objevili, tělo chlapeckého krále – objevené následující jaro – bylo první královskou egyptskou mumií, která byla nalezena nedotčená od svého pohřbu.

Přejít nahoru