Nikaragua povolila vstup ruských vojákům navzdory obavám USA

Ortega předložil parlamentu ke schválení dekret, který umožňuje zahraničním jednotkám účastnit se “výměn zkušeností, výcviku a operací humanitární pomoci”.

Dekret, který povoluje nasazení zahraničního vojenského personálu a lodí a letadel, zmiňuje cvičení námořních a leteckých sil v boji proti pašerákům drog a mezinárodnímu organizovanému zločinu.

Nikaragujský levicově-populistický prezident Ortega čelí stále větší zahraničněpolitické izolaci, protože se uchyluje ke stále autoritativnějším formám vlády. Již desítky let rozvíjí úzké vztahy s Ruskem.

Spojené státy a Evropská unie uvalily na Nikaraguu sankce v souvislosti s rozsáhlými politickými represemi namířenými proti stoupencům opozice nebo nevládním organizacím. Desetitisíce Nikaragujců uprchly do exilu, aby unikly represím Ortegova režimu.

V pondělí USA uvalily další sankce na nikaragujské představitele za to, že zadržují “více než 180 politických vězňů, z nichž mnozí trpí nedostatkem jídla, řádné lékařské péče a dokonce i slunečního světla”.

(TASR)

Přejít nahoru