Okupanti fotili ukradeným fotoaparátem, chytila je ukrajinská armáda

Fotky vypadají jako z čundru – chlapi v různých maskáčích sedí v přírodě, pijí z plechovek a jedí konzervy. Jen detaily prozrazují, že nejde o tuláky, ale o vojáky: pažba samopalu PK nebo bílé pásky na rukou, jak se říká proruským bojovníkům na Ukrajině.

Jedenáct takových snímků a tři videa našli vojáci 24. mechanizované brigády v zařízení Sony v odstaveném obrněném transportéru v Luhanské oblasti – po vítězné bitvě v polovině května. “Rusové vzali kameru s sebou na BMD a po úspěšném zničení posádky vozidla byla tato kamera nalezena uvnitř,” popsal vojenským jazykem jeden z členů jednotky, která poté obojživelný transportér prohledala.

“Díky jejich nízkému IQ máme malou sbírku portrétů okupantů z 31. brigády Ruské federace, kteří páchají svá zvěrstva na Ukrajině,” píše se na facebookovém profilu ukrajinské jednotky. “Královská pěchota se postarala o to, že pro některé nešťastníky byly tyto fotografie poslední v jejich životě. A zbytek – odplata je teprve před námi. Děláme vše pro to, aby to bylo co nejdříve.”

Podle Nazara Ilnyckyje z tiskového oddělení ukrajinské armády kameru zřejmě ukradli ruští vojáci při postupu na Kyjev, zřejmě v Hostomelu severně od hlavního města, uvedlo Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. “Fotografové” nejprve patřili k 31. výsadkové brigádě z města Uljanovsk. Po neúspěchu bojů v kyjevské aglomeraci byli převeleni na východ.

Existuje téměř tisíc obrázků z běžného života před vpádem Rusů na Ukrajinu. Rodinné události, dovolené a podobně. Ukrajinská jednotka zveřejnila jednu z těchto fotografií, věří, že se jedná o majitele zařízení – a doufá, že je naživu, aby mohla zařízení získat zpět.

zdroj

Přejít nahoru