Fantasie: Ruiny skrytého 3 400 let starého města se vynořují, jak obří přehrada vysychá

Uprostřed této krize jsou ruiny starobylého města, ponořeného po celá desetiletí, opět na souši. Vzhledem k tomu, že přehrada byla vytvořena v roce 1980 předtím, než byla osada archeologicky studována a katalogizována, její opětovné objevení představuje vzácnou příležitost pro vědce, aby ji prozkoumali. Archeologické naleziště bylo pojmenováno Kemune.

Zříceniny se skládají z paláce a několika dalších velkých staveb, které se datují do doby bronzové v regionu, asi před 3 400 lety. Vědci se domnívají, že ruiny by mohly být starobylé město Zakhiku, rušné centrum říše Mittani, které vzkvétalo na březích řeky Tigris mezi lety 1550 a 1350 př.nl.

Není to poprvé, co se město vynořilo z vod jako ztracená Atlantida. V roce 2018 voda přehrady ustoupila natolik, že archeologové měli krátké okno, ve kterém mohli objevit a zdokumentovat zříceniny, než hladina vody stoupne a znovu je zakryje.

Takže v prosinci 2021, kdy se město začalo znovu objevovat, byli archeologové připraveni skočit dovnitř a využít druhého krátkého okna.

V lednu a únoru letošního roku se archeolog Hasan Ahmed Qasim z Kurdské archeologické organizace v Iráku spolu s kolegy výzkumníky Ivanou Puljiz z univerzity ve Freiburgu a Peterem Pfälznerem z univerzity v německém Tübingenu pustili do mapování tajemného města.

budova pro skladování kemunůStěny skladovací budovy. (Univerzity ve Freiburgu a Tübingenu, KAO)

Kromě paláce, který byl odkryt v roce 2018, našli vědci některé další zajímavé struktury. Ty zahrnovaly velké opevnění se zdí a věžemi, průmyslový komplex a obrovskou, vícepodlažní skladovací budovu, vše z doby Mittani Říše.

“Obrovská budova pro skladování časopisů má zvláštní význam, protože v ní muselo být uloženo obrovské množství zboží, pravděpodobně přivezeného z celého regionu,” říká Puljiz.

Zachování zdí z nepálených cihel bylo pozoruhodné, vzhledem k tomu, že byly pod vodou více než 40 let, ale to bylo důsledkem poměrně náhlého pádu města v roce 1350 př.nl.

Během toho zemětřesení zdevastovalo region a svrhlo budovy, což mělo za následek ochranný povlak sutin padajících přes zbývající neporušené zdi, pokrývající jejich malované nástěnné malby a obsah budov.

klínové tabletyJedna z keramických nádob obsahujících klínopisné tablety. (Univerzity ve Freiburgu a Tübingenu, KAO)

Fascinující je, že město také přineslo několik keramických nádob obsahujících více než 100 nepálených hliněných tabulek s nápisem klínovým písmem, datovaných do střední Asyrie, krátce po zemětřesení.

Tým doufá, že tyto záznamy by mohly obsahovat nějaké informace o tom, kdo žil ve městě, a možná i o samotném zemětřesení, které vedlo k jeho zániku.

“Je téměř zázrak, že klínopisné tablety vyrobené z nepálené hlíny přežily tolik desetiletí pod vodou,” řekl Pfälzner.

Přehrada byla od té doby znovu naplněna a znovu ponořila město, ale byly podniknuty kroky, aby se zajistilo, že bude zachována pro budoucí vykopávky, až voda opět ustoupí. Ruiny byly uzavřeny pod plastovými kryty, které zabrání budoucí erozi a degradaci v nadcházejících letech.

Mezitím horečná práce poskytla archeologům ke studiu materiál, který může vrhnout světlo na životy starověkých Mittani, kteří žili v kdysi velkém městě.

“Výsledky vykopávek ukazují, že místo bylo důležitým centrem v říši Mittani,” řekl Qasim.

zdroj

Přejít nahoru