Curiosity našla na Marsu několik opravdu podivně vypadajících, zkroucených skalních věží

Ve skutečnosti odborníci říkají, že sloupy byly pravděpodobně vytvořeny z cementových látek, které kdysi vyplňovaly starověké praskliny skalního podloží. Jak měkčí hornina postupně erodovala, proudy kompaktního materiálu zůstaly stát.

FTsPAAXWIAEVXLS 1Skalní útvary nalezené na Marsu. (NASA, JPL-Caltech, MSSS)

Skalní útvary byly zachyceny kamerou na palubě roveru Curiosity 17. května, ale snímek byl sdílen pouze minulý týden NASA a odborníky z institutu SETI (což je zkratka pro Hledání mimozemské inteligence) jako součást iniciativy SETI planetary picture of the day.

 

Jakkoliv mimozemské mohou struktury vypadat, nejsou bezprecedentní.

V pozemské geologii je “hoodoo” vysoká a tenká skalní věž tvořená erozí. To může také být nazýváno stanovou skálou, pohádkovým komínem nebo zemní pyramidou.

Hoodoos se obvykle nacházejí v suchém prostředí, jako jsou kaňony Utahu nebo jižního Srbska, a sloupy se někdy mohou tyčit až do desetipodlažních budov.

14713013206 007014b002 cHoodoo v Bryce Canyon, Utah. (Don Graham/Flickr/CC BY SA 2.0)

Přírodní struktury jsou tvořeny vrstvami tvrdých hornin, které se hromadí v měkčí sedimentární hornině. Jak zbytek skály eroduje pryč od deště, větru nebo mrazu, zůstane vám nádherná forma prastaré zlomeniny v podloží.

1600px Hoodoos při západu slunce East Coulee Alberta KanadaHoodoos East Coulee, Alberta, Kanada. (Darren Kirby/CC BY SA 2.0)

Dvě skalní věže na Marsu vypadají, jako by se měly zřítit ve srovnání s těmi, které vidíme na Zemi, ale je zřejmé, že jsou dostatečně pevné, aby odolaly lehčí povrchové gravitaci, kterou zažívá rudá planeta. Píše portál ScienceAlert

Přejít nahoru