Český ekonom varuje: Ceny potravin budou apokalyptické! Připravte se na hladomor – VIDEO

“Poslední varování vydala britská centrální banka, která růst cen potravin označuje doslova za apokalyptický. To znamená, že je to něco, co tu není už desítky let. A když britští centrální bankéři používají slovo ‘apokalyptický’, znamená to, že situace může být skutečně apokalyptická,” řekl Kovanda.

Poté uklidnil české občany. “Na rozdíl od mnoha afrických zemí nám nehrozí hladomor. Tam mohou vypuknout sociální nepokoje. Jsme však svědky toho, že hlad mává režimy a svrhává je. Příkladem je režim v Pákistánu nebo na Srí Lance, kde v posledním týdnu padli premiéři a vlády. Lidé tam hladoví, potraviny jsou drahé a situace se bude jen zhoršovat. Apokalypsa teprve přijde, to nejhorší teprve přijde,” varoval.

Připomněl, že přestože nejnovějším důvodem dramatického růstu cen potravin je válka na Ukrajině, problémy se zásobováním potravinami se vyskytovaly již dříve. “Situace se od roku 2016 zhoršuje. Nyní 820 milionů lidí spí s velkým pocitem hladu, dalších asi 50 milionů lidí trpí akutním hladem na pokraji smrti. Ještě letos by se mohl zvýšit o další desítky milionů,” pokračoval.

Uvedl, že pokud v České republice hovoříme o inflaci, která může vyústit ve vysoké ceny chleba, v některých zemích to znamená smrt. “Na některých místech se vysoká inflace projeví jako hladomor. Když to tak řeknu, lidé tam budou umírat na inflaci,” upozornil. Poté připomněl, že problém dodávek obilí z Ukrajiny láká obchodníky z postižených zemí i do České republiky.

“Například Egypt je závislý na dovozu obilí z Ukrajiny. Proto nyní hledají náhradu jinde, včetně České republiky. Požadují například pšenici od našich zemědělců, což vede k jejímu zdražení i u nás. Vzhledem k tomu, že lidé v daných zemích trpí hladem, jsou tyto režimy ochotny platit více, aby se nedostaly do krize. To pak způsobuje jak ve světě, tak v České republice další růst cen potravin,” vysvětlil.

Poté varoval českou vládu. “Podceňuje situaci. Pokud nebude jednat, může být ohrožena. Nejde o to, že by lidé v naší zemi trpěli hladem, ale o zdražování potravin. Pokud nezasáhne razantně, může být smetena nespokojeností a frustrací občanů. Nakonec bude muset přijmout drastická opatření,” řekl a uvedl příklad pákistánské vlády.

zdroj: CNN PRIMA NEWS

Přejít nahoru