Zničené ruské tanky vystavené ve Varšavě

Lidé nyní mohou navštívit výstavu v centru polského hlavního města Varšavy, kde jsou vystaveny ruské tanky zničené na bojištích severní Ukrajiny, přičemž výstava je vnímána jako gesto dobré vůle Ukrajiny.

“Tato výstava dokazuje, že Rusové mohou být poraženi,” řekl novinářům Michał Dworczyk, šéf kanceláře polského premiéra. Zdůraznil, že nebýt odporu Kyjeva, tanky, které jsou nyní vystaveny, by místo toho byly velmi pravděpodobně na polských hranicích.

“Dnes ruští barbaři nemilosrdně vraždí nejen obránce Ukrajiny, ale i civilisty. Viděli jsme to v Buči, Sievierodoněcku a dalších ukrajinských městech,” řekl Dworczyk.

Dodal, že název výstavy “Za vaši a naši svobodu” odkazuje na historické polské motto, ale nyní je velmi aktuální.

“Dnes ukrajinští vojáci brání nejen svou vlast na Ukrajině, ale také brání bezpečnost Polska a celé Evropy,” řekl Dworczyk.

Lidé navštíví výstavu poškozených a vyhořelých ruských tanků a obrněných vozidel pod širým nebem na Zámeckém náměstí ve Varšavě v Polsku v pondělí 27. června 2022. Vozidla byla zajata ukrajinskými vojenskými silami během války na Ukrajině. Ukrajinské úřady oznámily, že existují plány na podobné exponáty v dalších evropských hlavních městech, jako je Berlín, Paříž, Madrid a Lisabon. (AP Photo/Michal Dyjuk)

Ministr uvedl, že bez hrdinského odporu Ukrajiny, odhodlání a odvahy jejích vojáků, dobrovolníků a běžných civilistů by Rusko pravděpodobně přímo ohrožovalo Polsko. Dworczyk také poděkoval ukrajinskému ministerstvu obrany za iniciativu přepravit ruské tankové vraky do polského hlavního města formou výstavy.

Více info zde

Přejít nahoru