Viktor Orbán

Pouze americko-ruské mírové rozhovory mohou ukončit válku na Ukrajině, říká maďarský premiér Orbán

Válka na Ukrajině může skončit pouze v důsledku mírových rozhovorů mezi Spojenými státy a Ruskem, řekl maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu v rumunské Transylvánii.

V rozsáhlém projevu předneseném na Tusványos Summer Open University Orbán představil své strategické vize pro Maďarsko a Evropu v příštím desetiletí.

“Měli bychom si zvyknout na myšlenku, že nebudou žádné rusko-ukrajinské mírové rozhovory. Každý, kdo na to čeká, čeká marně,” řekl Orbán účastníkům.

“Vzhledem k tomu, že Rusko chce bezpečnostní záruky, válka může být ukončena pouze rusko-americkými jednáními. Dokud nedojde k rusko-americkému vyjednávání, nebude mír.

“Mohl bych naznačit, že my Evropané jsme tu také, ale bohužel, přátelé, musím říci, že my Evropané jsme promarnili svou šanci věci ovlivnit.”

“Tuto šanci jsme ztratili po roce 2014, kdy jsme vynechali Američany z prvního konfliktu, první minské dohody uzavřené během krymské války. s německo-francouzskou zárukou,” řekl maďarský vůdce.

“Ale bohužel my Evropané a naši zástupci, Němci a Francouzi, jsme to nemohli prosadit, takže Rusové nechtějí vyjednávat s námi teď, ale s někým, kdo může prosadit to, na čem se dohodli proti Ukrajině. Píše portál RMX.

“Takže Evropa se opět ocitá v pozici, že nebude mít slovo v nejdůležitější bezpečnostní otázce, ale spíše Američané a Rusové.”

Řekl také, že upadající mezinárodní pověst Evropské unie nebude obnovena chybnou myšlenkou upustit od konsensuálních rozhodnutí.

“Podle maďarské historické zkušenosti, pokud je zemi vnucena zahraniční politika, kterou tato země nechce, i když musí projít dvoutřetinovou většinou hlasů v Unii, nazývá se to jednoduše imperialismem,” řekl Orbán.

“Argument, že jinak se Evropa nemůže stát faktorem světové politiky, je opět iluzí. Evropa se nemůže stát faktorem ve světové politice, protože nemůže udržovat pořádek na svém vlastním dvorku,” dodal.

Přejít nahoru