Čína se připravuje na válku

Podle odborníka na Čínu Gordona Changa se Čína připravuje na ozbrojený konflikt, ke kterému by mohlo brzy dojít. Jeho názor zveřejnil časopis 19FortyFive – publikace zaměřená na obranu, národní bezpečnost a armádu, kterou sestavují odborníci s jedinečnými znalostmi.

Minulý měsíc mi jeden čínský podnikatel, který vyrábí zdravotnické vybavení pro spotřebitele, řekl, že ho místní úředníci požádali, aby v Číně přestavěl své výrobní linky tak, aby mohly vyrábět produkty pro armádu. Uvedl, že kádry komunistické strany vydávají podobné příkazy i dalším výrobcům.

Kromě toho čínští akademici v soukromí tvrdí, že pokračující vyloučení zahraničních kolegů z čínských univerzit se zdá být přípravou na nepřátelství.

Čínská lidová republika se připravuje na válku a nesnaží se to skrývat. Změny zákona o národní obraně, které vstoupily v platnost, přenášejí pravomoci z civilních úředníků na vojenské.

Změny obecně omezují úlohu Státní rady ústřední vlády tím, že přenášejí pravomoci na Ústřední vojenskou komisi komunistické strany. Konkrétně Státní rada již nebude dohlížet na mobilizaci Lidové osvobozenecké armády.

Jak řekl Zeng Zhiping z univerzity Soochow hongkongskému listu South China Morning Post, “Ústřední vojenská komise je nyní formálně odpovědná za tvorbu národní obranné politiky, zatímco Státní rada se stává pouze prováděcím orgánem, který poskytuje podporu armádě. V jistém smyslu byly pozměňovací návrhy jen politickou pózou. Komunistická strana Číny a zejména jí podřízená Ústřední vojenská komise měly vždy nejvyšší moc při rozhodování o válce a míru.”

 

Proč se tedy zajímáme o novelu zákona o obraně státu?
Podle Fishera tyto změny “zdůrazňují ambice Číny dosáhnout takové úrovně vojenské mobilizace celého národa, aby mohl vést válku, a dávají Ústřední vojenské komisi formální pravomoc kontrolovat budoucí kapacitu Číny pro globální vojenské intervence”.

“Revidovaný zákon o národní obraně také ztělesňuje koncepci, že každý by se měl podílet na národní obraně,” píší Global Times komunistické strany. “Všechny národní organizace, ozbrojené síly, politické strany, občanská sdružení, podniky, společenské organizace a další organizace by měly podporovat a podílet se na rozvoji obrany státu, plnit povinnosti obrany státu a plnit úkoly obrany státu v souladu se zákonem.”

Fisher tento měsíc pro 19FortyFive uvedl: “Posledních 40 let se Komunistická strana Číny připravovala na brutální válku a nyní vládnoucí organizace své plány urychluje.”

Strana, která se připravuje na bitvu, neponechává nic náhodě. V březnu vydalo ústřední organizační oddělení interní směrnici, která zakazuje vysokým úředníkům, manželům a dětem ministerských úředníků vlastnit zahraniční nemovitosti nebo akcie registrované v zahraničí. Kromě toho si tito úředníci a jejich nejbližší příbuzní nesmějí, s výjimkou omezených případů, otevírat účty v zahraničních finančních institucích.

Směrnice, která byla vydána krátce po uvalení sankcí na ruské představitele za “zvláštní vojenskou operaci” na Ukrajině, má zřejmě za cíl ochránit čínské představitele před sankcemi.

Ústřední vláda se navíc snaží chránit před sankcemi. 22. dubna se sešli úředníci ministerstva financí a centrální banky se zástupci desítek bank, včetně HSBC, aby projednali, co by Peking mohl udělat, kdyby byla na Čínu uvalena sankční opatření.

Konání “mimořádné schůzky”, o níž informoval list Financial Times, je zlověstné. “Úředníci a účastníci nezmínili konkrétní scénáře, ale jako jeden z možných spouštěčů těchto sankcí je vnímána čínská invaze na Tchaj-wan,” poznamenal FT. Skutečnost, že čínští představitelé setkání zorganizovali, je jasným důkazem, že Peking plánuje vojenskou akci.

“Připravte se na boj.” Tak shrnul hongkongský deník South China Morning Post první rozkaz čínského vládce Si Ťin-pchinga armádě v roce 2019. V lednu téhož roku přednesl před Ústřední vojenskou komisí komunistické strany zásadní projev o přípravách na válku, který byl následně vysílán celostátně.

Zahraniční analytici diskutují o tom, zda se Čína v dohledné době připravuje na válku. Čínský politický systém se postupem času stal méně transparentním, takže není jasné, co si nejvyšší představitelé myslí.

Přesto je jasné, co vedoucí představitelé ve skutečnosti dělají. Připravují jednotky k dalšímu postupu pod linii skutečné kontroly v Ladaku a chystají se obsadit další indické území v Himálaji. V listopadu loňského roku a v červnu letošního roku se znovu pokusily zablokovat filipínské zásobování Druhé Thomasovy mělčiny v Jihočínském moři. Koncem července nařídila čtyřem plavidlům, aby vpluly do japonských teritoriálních vod kolem sporných, ale Japonskem kontrolovaných ostrovů Senkaku ve Východočínském moři. Neustále provádí provokace v okolí Tchaj-wanu, včetně narušování teritoriálního vzdušného prostoru ostrova.

A je tu ještě něco, o čem není pochyb: Si Ťin-pching a vysocí představitelé připravují čínský lid na válku.

Přejít nahoru