Dana Huňátová: Setkání s Dianou Phipps Sternbergovou (Tip na knížku)

Životopisný příběh Diany Phipps Sternbergové se odehrává na pozadí pestrého dějinného i společenského vývoje od poloviny minulého století až do dnešních dní. Faktograficky velmi zajímavé dílo seznamuje čtenáře s výraznou osobností slovutného českého rodu Sternbergů. Příjemně čtivou formou nás autorka provází úryvky Dianina života během dramatických desetiletí 20. století.

 

Zámky Zásmuky a Častolovice za války zabrali němečtí okupanti, a v roce 1948 je znárodnili komunisté. Před komunistickou represí se rodině podařilo uprchnout přes Paříž do Spojených států a odtud pak na Jamajku. Před návratem do Prahy žila Diana v Londýně, prosadila se zde jako interiérová designérka, publikovala časopisecky i knižně, zařizovala interiéry známým osobnostem a poznala řadu zajímavých přátel.

V knize se dočteme o stručné historii obou zámků i o tom, jak s nimi komunistický režim zacházel. Jakmile byl rodový majetek Sternbergů Dianě v restituci v roce 1992 navrácen, ihned zahájila nákladné rekonstrukce. Jejich rozsah, jak popisuje autorka ve dvou závěrečných kapitolách, byl značný, ale Dianu to neodradilo. Zámku Častolovice dokázala vrátit jeho kouzlo a eleganci, na zámku Zásmuky ještě probíhá rekonstrukce interiéru.

Přejít nahoru