Stavba domu se za poslední rok Čechům prodloužila a zdražila, některým o více než polovinu

Tři čtvrtiny investorů byly nuceny navýšit rozpočet

Z průzkumu RD Rýmařov vyplývá, že k navýšení rozpočtu byly nuceny téměř tři čtvrtiny lidí, kteří se za poslední rok rozhodli postavit si dům; polovina z nich musela do stavby investovat o více než 20 % oproti původní částce, 4 % lidí zdražila stavba domu dokonce o více než polovinu.

Náklady na stavbu nejčastěji rostly lidem v Praze a v Plzeňském kraji. V Praze se náklady zvýšily 86 % respondentů, v Plzeňském kraji 84 %. Nejméně zdražení zasáhlo lidi na Karlovarsku, náklady narostly 53 % dotázaných.

Sedmdesáti procentům lidí se navíc stavba domu protáhla a zpoždění o více než čtvrt roku zkomplikovalo realizaci výstavby celé třetině respondentů. Jak ukazuje průzkum, na růst nákladů stavebníci nevyzrají ani v případě, že se rozhodnou stavět svépomocí. Češi, kteří si nyní potřebují zajistit stavební materiály, zvláště ty náročné na energie, jako jsou např. cihly či cement, stále marně vyhlíží zastavení růstu cen.

Lidé, kteří ještě stihli využít levné hypotéky, kvůli razantnímu zdražení museli sáhnout do svých rezerv. Zároveň se jim stavba prodloužila, což jim opět zvyšuje náklady, protože během stavby někde bydlet musí. Často jsou nuceni platit kromě stavby domu ještě nájemné, a to výrazně déle, než původně počítali,” říká generální ředitel RD Rýmařov Ing. Jiří Buchal.

Nejistotu chce RD Rýmařov prolomit letním zmrazením cen

Některé stavební firmy pravidelně upravují ceníky domů nebo volí levnější materiály či vybavení, aby navyšování cen vyrovnali.  S jiným přístupem přišel největší český výrobce dřevostaveb RD Rýmařov, přestože počítá s tím, že jim samotným náklady ještě porostou.

Zákazníci pocítili zdražování jak cihel (40 %), tak i betonu a stavebního řeziva (38 %), stejně jako pórobetonu, kovových konstrukcí a jiných stavebních materiálů. Aktuálně můžeme pozorovat určité zpomalování růstu cen, ale na straně dodavatelů, stavebních firem i zákazníků panuje velká nejistota ohledně očekávaného masivního růstu energií, který povede k dalšímu razantnímu růstu materiálů. Lidé potřebují bydlet a chtějí stavět, ale bez jistoty v rozpočtu a termínu se do stavby nepustí. Protože nějaké razantní zlepšení na trhu je zatím v nedohlednu, rozhodli jsme se u nových objednávek zákazníkům garantovat cenu i termín. V současné situaci to může vypadat jako překvapivý krok, ale díky naší velikosti, obrovské zkušenosti s vývojem cen materiálů a nadstandardním podmínkám u dodavatelů si určitou míru rizika můžeme dovolit. Věříme, že to zákazníci ocení,“ dodává Buchal s tím, že společnost běžně nabízí zákazníkům i jiné benefity, do ceny domů jsou například zahrnuty i technologie jako tepelné čerpadlo nebo fotovoltaická elektrárna.

Jak řešit zvýšené náklady na stavbu

Odborníci se shodují, že se nevyplácí navyšovat si hypotéky, které v dnešní době trhají rekordy. „Sledujeme trend dofinancování staveb nezajištěnými úvěry. Jedná se o ty klienty, kterým se zvýšily náklady v průběhu výstavby a před rokem nastavená hypotéka, byť s rezervou, je již nepokrývá. Pokud to rodinný rozpočet dovolí, řeší situaci úvěrem s delší splatností. Navyšovat hypotéku sjednanou cca před rokem za nižší sazby se aktuálně moc nevyplatí,“ říká Milan Pospíšil ze Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky).

O průzkumu

Průzkumu IPSOS Instant Research se zúčastnilo 600 respondentů, kteří během posledních 12 měsíců stavěli dům. Zadavatelem byla společnost RD Rýmařov. Průzkum proběhl v srpnu 2022.

Přejít nahoru