Dvě hodiny. Tolik se čekalo na oznámení o úmrtí královny Alžběty II. Co bude dál?

Tajný kód pod názvem London Bridge is down a plány v případě úmrtí královny se začaly rýsovat během 60. let minulého století. Pro úmrtí bylo vybráno kódové označení podle některého z londýnských mostů. Pro královnu Alžbětu II. byl tak vybrán London Bridge.

Toto heslo předal královnin osobní tajemník Edward Young po zabezpečené telefonní lince britskému premiérce. Pak se čekalo dvě hodiny než byla informována veřejnost. Hned po hlavě kabinetu dostal zprávu i úřad Foreign Office’s Global Response Centre, ten ji předat patnácti zemím včetně Kanady, jejichž byla Alžběta II. panovnicí, i dalším 36 státům začleněným do Společenství národů.

Informaci o úmrtí panovníka jako první veřejnosti oznámila stanice BBC a také tisková agentura Press Association.

Co bude dál?

Rakev s ostatky královny Alžběty bude co nejdříve ze skotského Balmoralu převezena do trůnního sálu Buckinghamského paláce, kde bude zřízen oltář, u rakve umístěna královská standarda a královnin plášť. U rakve budou držet stráž čtyři granátníci s hlavněmi pušek směřujícími k zemi. Čtvrtý den po úmrtí bude královnina rakev přenesena do Westminster Hall, kde bude vystavena po čtyři dny.

V celém království bude vyhlášen státní smutek, uzavřeny budou veřejné instituce, obchody i londýnská burza.

Krátce po úmrtí královny osloví lid nový král, oficiální proklamace nového panovníka proběhne při ceremoniálu ve Svatojakubském paláci. Prohlášení o nástupu nového panovníka na trůn bude následně přečteno na řadě míst Spojeného království a z londýnského Hyde Parku zazní salva 41 výstřelů z děla. Nového krále čeká  čtyřdenní cesta po Spojeném království.

il.foto: bbc

Přejít nahoru