USA poprvé po 80 letech nasazují 101. výsadkovou jednotku pro “cvičení jaderného výcviku”

Americký Pentagon vyslal elitní 101. výsadkovou divizi do Evropy poprvé od druhé světové války jako součást cvičení vojenské připravenosti se spojenci NATO uprostřed zhoršujícího se napětí s Ruskem kvůli Ukrajině. “Cvičení jaderného výcviku” v Rumunsku přichází v době, kdy Kreml a Kyjev obviňují z výměny obvinění z rozmístění zakázaných jaderných a biologických zbraní, přičemž Rusko dokonce tvrdí, že Ukrajina plánuje odpálit “špinavou bombu”.

NATO zveřejnilo záběry amerických stíhaček F22 ve formaci s italskými stíhačkami Euro a polskými stíhačkami F16 a MIG 29 nad polskou oblohou.

Přehlídka sil přichází uprostřed dvou týdnů jaderného výcviku NATO, kterého se účastní nejpředsunutější americké jednotky poblíž ukrajinských hranic, 101. výsadková divize.

Divize z amerického státu Kentucky má nyní poprvé od druhé světové války sídlo v Evropě.

Plukovník Edwin Thetis řekl CBS Evening News: “Přinášíme jedinečnou schopnost z našich schopností vzdušného útoku. Je pro nás také neuvěřitelně smysluplné vrátit se po osmi letech do Evropy.”

101. výsadková divize americké armády byla poprvé po téměř 80 letech nasazena v Evropě

101. výsadková divize americké armády byla poprvé po téměř 80 letech nasazena v Evropě (Obrázek: CBC)

101. výsadková divize americké armády dokončila výcviková cvičení poblíž Ruska

101. výsadková divize americké armády dokončila výcviková cvičení poblíž Ruska (Obrázek: CBS)

Vojenské cvičení se koná necelých pět mil od ukrajinských hranic.

Vojáci 101. pluku se připojili k rumunským jednotkám na masivní cvičení ostré palby ve výcviku, jehož cílem je simulovat plnohodnotnou bitvu. Píše portál Express.co.uk.

Jeden 101. voják řekl CBS: “Každý výstřel musí počítat s každou výcvikovou akcí, která musí být to nejlepší, co jsme mohli udělat jako něco, co naši spojenci chtějí napodobit.

“A pak, samozřejmě, naši protivníci sledují ukázku síly pro americké spojence i protivníky.”

101. pluk se specializuje na letecké útočné operace a hrál klíčovou roli při vylodění v Den D, osvobození Nizozemska a v bitvě v Ardenách v roce 1944.

Přejít nahoru