Co je závislost na hazardních hrách a jak s ní bojovat

Obecně ji však lze chápat jako činnost, při níž jedinec není schopen odolat impulsům k hraní (automaty, stolní hry i živé sázení), což vede k závažným nepříznivým osobním nebo společenským důsledkům. Pro většinu problémových hráčů, ne-li pro všechny, je nutný abstinenční přístup k zotavení, aby si mohli užívat plnohodnotného a zdravého života. Pro udržení abstinence je zásadní, aby byl zaveden účinný program zotavení, který zabrání recidivě.

Více než 2,5 % populace má problém s hazardními hrami a zažilo potíže spojené se závislostí na hazardních hrách. Zprávy amerického Centra pro zodpovědné hraní ukazují, že problémy spojené s hazardními hrami jsou ještě častější u mladých dospělých. Jde o chování, které se běžně překrývá s alkoholismem. Přestat s problémovým hráčstvím může být velmi obtížné, ale jakmile s ním jednou přestanete, je vaším úkolem v tom nepolevit. Pro bývalé problémové hráče je nesmírně obtížné znovu se zapojit do rekreačního hraní.

V této další části článku se podíváme na několik rad a tipů, jak této závislosti předejít nebo se jí vyhnout a užít si hraní v online kasinu nebo sázkové kanceláři bez rizika.

Připomeňte si, že hazardní hra znamená prohru
Je důležité si připomínat, že při absenci disciplíny téměř jistě prohrajete své peníze, a to bez ohledu na vaši sázkovou strategii. Nezapomeňte, že při všech hazardních hrách, ať už online, nebo v reálném kasinu, má kasino výhodu a že pokud budete hrát hodně a nebudete se kontrolovat, pravděpodobně prohrajete svůj vklad.

To je základní fakt problémového hráčství. Vaše nutkání hrát hazardní hry se může jevit jako svůdné pokušení, když procházíte finančními starostmi, zejména proto, že většina forem hazardních her nabízí možnost okamžité vysoké odměny. Hráči, kteří se stanou závislými, mají tendenci po každé prohře vkládat více peněz a nekontrolovaně pokračovat ve hře. Totéž platí pro výhry – hráči se po každé výhře cítí sebevědomě a potřebují hrát dál. To často vede k tomu, že se kvůli agresivní strategii opět dostanou do červených čísel. Připomínat si, že jakmile začnete, nemůžete přestat, vám může pomoci vypořádat se s případným nutkáním ke hře.

Dobrovolné samovyloučení
Pokud byste chtěli přestat hrát v živém kasinu, můžete se zúčastnit programu nazvaného “dobrovolné sebevyloučení”. Vyberete si místa, ze kterých chcete být vyloučeni, a podepíšete dohodu, že nebudete vstupovat do herních prostor v těchto místech ani je využívat. Tato dohoda dává těmto místům zákonnou pravomoc vyloučit vás, pokud do nich vstoupíte.

Tento typ samovyloučení nabízejí také kasina online. Jediné, co musíte udělat, je kontaktovat zákaznickou podporu kasina a požádat je o vyloučení, když se cítíte ohroženi. Je skvělé využít tuto možnost jako preventivní opatření, když se cítíte špatně, ale ještě jste zcela nepodlehli závislosti. Dalo by se říci, že díky sebevyloučení můžete zachytit svůj problém v jeho počátcích.

Najděte si alternativy k hazardním hrám

Vyhýbání se spouštěčům a rozptýlení během touhy jsou skvělé způsoby, jak se vypořádat s hazardními hrami, ale abyste zlepšili svůj stav, musíte najít zdravé alternativy k hazardním hrám. Nahrazením chování při hraní hazardních her pozitivním chováním přesunete pozornost od špatného chování k dobrému. Vzdát se, když jste strávili hraním hazardních her každý týden několik hodin, ve vás může vyvolat pocit napětí a podrážděnosti.

Naučit se relaxovat, dostatečně odpočívat a správně se stravovat vám může pomoci dodržet váš cíl omezit hraní hazardních her nebo s ním přestat. Poradce vám může pomoci s vašimi strategiemi, které mohou zahrnovat různé sporty, od jógy po cyklistiku nebo skupinové sporty, meditace, cestování, turistika, trávení více času s blízkými. Najděte si nové koníčky a případně nové přátele, kteří vás přimějí přemýšlet jinak.

Titulní obrázek: Pixabay.com

Přejít nahoru