Uplynulo 52 let od přistání Apolla 14 na Měsíci

Navzdory několika technickým zádrhelům se misi podařilo dále upevnit americkou dominanci ve vesmírných závodech.

 

31. ledna 1971 velitel Alan Shepard, pilot velitelského modulu Stuart Roosa a pilot lunárního modulu Edgar Mitchell odstartovali na palubě Apolla 14 na odvážnou misi na měsíční povrch.

Byla to třetí americká mise, která přistála s lidmi na Měsíci s Mitchellem a Shepardem, kteří přistáli na měsíční vysočině 5. února, než se nakonec vrátili na Zemi 9. února.

Úspěch mise byl pro Spojené státy důležitý, protože pomohl obnovit důvěru v jejich schopnost přistát s lidmi na Měsíci po téměř katastrofální misi Apollo 13.

Snad nejpamátnější věcí na Apollu 14 byl surrealistický okamžik, kdy těsně před odletem z měsíčního povrchu Shepard vytáhl dva golfové míčky a odhalil, že jedním z nástrojů, které držel, byla ve skutečnosti provizorní golfová hůl.

“Houstone, možná poznáš, co mám v ruce, jako návrat vzorku pro nepředvídané události; Shodou okolností má na dně pravé 6-železo,” řekl.

“V levé ruce mám malou bílou kuličku, kterou znají miliony Američanů.”

Trvalo mu tři švihy, než poslal první míč kolem 24 yardů, ale jeho druhá rána letěla mnohem dál – což ho přimělo komentovat, že cestoval “míle a míle a míle”.

Jak daleko však tento druhý míč zašel, zůstane záhadou po dobu 50 let.

Teprve když specialista na zobrazování Andy Saunders digitálně vylepšil archivní snímky z mise, bylo odhaleno místo posledního odpočinku míče – a následně vzdálenost, kterou urazil.

Na rozdíl od Shepardova tehdejšího tvrzení se druhý míč pohnul jen asi o 40 stop.Přesto to není špatné pro někoho v restriktivním skafandru 200 liber + máchající jednou rukou provizorní holí.

Zdroj: Space.com

Přejít nahoru