Prezident České republiky je normální člověk. Konečně!

Jen malé ohlédnutí za Václavem Havlem: Dovedu si představit, že bych podobný text jako tento napsal někdy před čtvrt stoletím, k černobílé fotce Tomkiho Němce, kde by byl Václav Havel se svou první ženou Olgou v té samé hospodě. Byl by to ale tenkrát emocemi vlhký slint. Dnes – i když pocity z Petra Pavla, tou fotkou potvrzené, jsou velmi podobné – se budu snažit o co nejstřízlivější text, i když je to text o emocích, pocitech, dojmech, identifikaci, případně módním slovem „feelingu“. 

Petr Pavel je jeden z nás

Ta fotka je tak normální, že už normálnější, méně strojená a méně okázalá být nemůže. Petr Pavel s chotí vypadají jako libovolný slušný starší pár na výletě. Nejsou vidět ani nejmenší náznaky demonstrace moci – což je pro mne asi to nejdůležitější sdělení celého postu a fotky, kterou doprovází. Takto vypadá běžný slušný pár našeho civilizačního okruhu, euroatlantické civilizace. A takto by měl vypadat i běžný slušný prezidentský pár.

Protože jak doba, tak naše kultura a naše země už vůbec nejsou stavěné na nějaké nadřazené Vůdce, Zbožštělé idoly či Otce národa. Ano, jistý monarchistický relikt v českém chápání prezidentského úřadu je. Ale tím českým archetypem prezidenta není „prezident válečník,“ ale „moudrý a zkušený muž“.

Více info na forum24.cz

Přejít nahoru