V blízkosti centra naší Galaxie byl detekován záhadný, obří „blikající“ objekt

Asi 25 000 světelných let od Země našli astronomové podivnou hvězdu, která několik měsíců téměř mizela, než se znovu objevila.

Hvězdy se zvláštními stmívacími podpisy jsou nekonečnou fascinací. Přestože je prostor většinou relativně prázdný, je logické, že se vším, co je tam venku, se některé z nich seřadí takovým způsobem, že hvězdy budou čas od času ztlumeny z naší pozemské perspektivy.

Není vždy snadné poznat, o co jde. Obří planeta? Vesmírný prach? Trosky z narušeného objektu? Kosmický drak?

Případ VVV-WIT-08 je doozy. Ačkoli jiné hvězdy vykazovaly podobné poklesy světla, žádná nebyla tak hluboká. Pachatelem, myslí si astronomové, by mohla být další hvězda nebo planeta obklopená tlustým neprůhledným diskem prachu na dlouhé oběžné dráze kolem VVV-WIT-08, který úplně zakrývá hvězdu, když prochází před naším pohledem.

„Je úžasné, že jsme právě pozorovali průchod tmavého, velkého a protáhlého objektu mezi námi a vzdálenou hvězdou, a můžeme jen spekulovat, jaký je jeho původ,“ řekl astronom Sergey Koposov ze skotské univerzity v Edinburghu. Píše portál ScienceAlert.

Průzkum, který zvedl VVV-WIT-08 („WIT“ znamená „co je to?“, Protože astronomové jsou takoví skvělí), proměnné VISTA Variables v průzkumu Via Lactea (VVV), vyzvedlo několik dalších kandidátů zdálo se, že vykazují stejné chování. Protože údaje o těchto hvězdách nejsou tak úplné jako údaje pro VVV-WIT-08, je třeba je ještě popsat.

Víme, že zvláštnost hvězdy není chybou. Stmívání bylo také pozorováno experimentem s optickým gravitačním čočkováním pomocí varšavského dalekohledu v Chile, což znamená, že to nebyla závada (i když by to musel být velmi zvláštní druh závady).

Přejít nahoru