Bizarní legenda o Belsnickelu, staletá vánoční postava z německého folklóru

Vepizodě seriálu Kancl z roku 2012 přichází postava Dwighta Shruteho do práce oblečená jako Belsnickel, rozcuchaný šroubálek s vypínačem, který rozdává dárky a tresty k Vánocům. Jak si jeho zmatení kolegové brzy uvědomí, Belsnickel není výplodem Dwightovy hyperaktivní představivosti, ale skutečnou postavou německého folklóru.

Belsnickel je již léta oslavován potomky německých přistěhovalců v USA. Pensylvánští Holanďané pravidelně zahrnují tuto matoucí postavu do svých vánočních tradic a těší se, jak trestá zlobivé děti a odměňuje dobře vychované.

Legenda o Belsnickelu

Belsnickelův původ lze vysledovat do Falce v jihozápadním Německu, kde je také někdy nazýván “Kriskinkle”, “Beltznickle”, “Pelsnichol” a dokonce “vánoční žena” kvůli jeho někdy ženskému oblečení. Samotný název “Belsnickel” je kombinací německého slova bels (kožešina) a nikl (St. Nicholas).

V německém folklóru má Belsnickel poněkud děsivý vzhled. Je popisován jako člověk s obličejem potřísněným dřevěným uhlím a oblečeným špinavým, potrhaným oblečením. Penn Live vysvětluje, že Belsnickel se zdobí kousky listí, kožešinovými plášti a klobouky, a dokonce i jeleními parohy. V ruce nese vypínač.

Ale zatímco legenda o Belsnickelu se zdá být daleko od legendy o Santa Clausovi – který je obecně prezentován jako veselý a elegantně oblečený v červené a bílé – tato německá mytologická postava hraje poněkud podobnou roli.

Co dělá Belsnickel?

Stejně jako Santa Claus, Belsnickelova hlavní role je zjistit, zda děti byly dobré nebo špatné. Své povinnosti ale plní úplně jinak.

Jak uvádí Penn Live, Belsnickel se obvykle objeví v dětských domovech jeden nebo dva týdny před Vánocemi. Místo toho, aby se plížil komínem jako Santa, bude klepat na okna vypínačem. Pak Belsnickel vtrhne do domu a začne se ptát dětí, jestli se chovaly slušně.

Muž oblečený jako Belsnickel

NY State Parks and Historic SitesA man dressed as Belsnickel, wearing the customary fur cloak and hat.

Děti musí odpovídat na Belsnickelovy otázky a někdy se od nich také vyžaduje, aby recitovaly pasáže z Bible. Podle pensylvánského časopisu Americana Region pak Belsnickel hází koláče, bonbóny a ořechy na podlahu – ale pozor! Pokud se děti potápějí pro sladkosti na zemi, mohou dostat swat s Belsnickelovým přepínačem za to, že jsou chamtivé.

Nakonec budou odměněny děti, které přesvědčily Belsnickel o své dobrotě. Děti, které nejsou schopny odpovědět na jeho otázky nebo prokázat své dobré skutky, budou potrestány jeho přepínačem.

Další vánoční postavy evropského folklóru

Vedle variací Santa Clause v Evropě – jako Sinterklaas a St. Nicholas – existuje také několik hrozivějších vánočních postav ve formě Belsnickel.

Ve Francii je Père Noël (Otec Vánoc) doprovázen Père Fouettardem (nebo Otcem Whipperem). Je trochu podobný Belsnickelovi v tom, že je pokrytý sazemi a oblečený v hadrech. Stejně jako Belsnickel je i Père Fouettard známý tím, že bičuje zlobivé děti a dává jim kusy uhlí.

A z Belsnickelova rodného Německa je tu také děsivá vánoční legenda o Krampusovi. Stejně jako Belsnickel a Père Fouettard je Krampus známý tím, že trestá zlobivé děti. Na rozdíl od nich jsou Krampusovy kořeny hluboce pohanské a někteří věří, že jeho původ lze vysledovat k severským božstvům.

zdroj

Přejít nahoru