Romové v České republice se bouří proti filmu Bastardi. Godlovi je označují za dementní a komerční komedianty

Někteří mají dojem, že Bastardi jsou mezi romskou komunitou kultem, ale opak je pravdou. Velkou nelibost dokonce vyvolává Zdeněk Godl, hvězda posledního dílu. “Je to komerční komik,” říká jeden z vůdců romské politické strany Luma.

Režisér Tomáš Magnusek ušel od prvního dílu Bastardů dlouhou cestu. Některé hlášky zlevnily, podařilo se mu také z (na první pohled) nepříliš profesionálního počinu udělat regulérní trhák, jehož premiéry se zúčastnila největší jména showbyznysu.

Romský zpěvák Bartolomej Girga, který zabodoval v soutěži Česko Slovensko má talent a zaujal porotu v čele s Martou Jandovou, se k filmu vyjádřil před několika dny v přímém přenosu. Tehdy komentoval kontroverzní výrok senátorky Jany Zwyrtek Hamplové, že by romské děti měly být v oddělených třídách.

Naznačil, že předsudky vůči dětem pramení právě z Magnuskova filmu, kde jsou vyobrazeny jako nezvladatelní grázlové.

Jeho názor není ojedinělý. Ozvali se i zástupci nedávno vzniklé romské strany Luma.

“Právě kvůli takovým filmům nás mají lidé za opravdové hajzly,” říká Cavali, který má výhrady i k romskému herci Zdeňku Godlovi. Ten si v posledních Bastardech zahrál jednu z hlavních rolí a v několika rozhovorech poté uvedl, že film věrně zobrazuje realitu.

zdroj

Přejít nahoru