Ruský stíhací letoun Su-57 je „zločincem“ – uvedlo NATO

Připomeňme, že severoatlantický vojenský blok má svůj vlastní systém kodifikace cizích zbraní, pokud je do alfanumerické skupiny nomenklatury nebo ke jménu poskytnutému výrobcem přidáno anglické jméno. Několik příkladů: Su-25 má kodifikaci NATO Frogfoot („Frog foot“ – překlad žabí noha) a Su-30 má Flanker, toto slovo má několik významů – od „zásahu do boku“ po „podvodníka“.

Pro nejnovější ruské víceúčelové stíhače Su-57 si tvůrci NATO vybrali možnost Felon (překlad – zločinec). Toto bylo hlášeno v publikaci Scramble Magazine. V doslovném překladu do češtiny toto slovo znamená „kriminální, nebo zločinec“. Takto popisuje název ruského časopisu Su-57 NATO. V časopise se uvádí:

“Technicky je Felon kdokoli, kdo byl odsouzen za závažný zločin, ale toto slovo můžete použít k popisu každého, o kom si myslíte, že udělal něco hrozného.”

Dříve, ve vztahu k bojovníkovi 5 generace ruské výroby v NATO, bylo použito slovo „Frazor“, jak píše stejný časopis. Ale jak bylo uvedeno, toto slovo bylo použito, když Su-57 ve skutečnosti neexistoval, ale byl tam jeho prototyp T-50.

V žádném případě žádná inspirativní romance od NATO ohledně ruského Su-57 píše portál Bulgarianmillitary.

Přejít nahoru