Ruská zázračná zbraň: Putinova bezpilotní stealth stíhačka, která má zvrátit vývoj ukrajinské války?

Rusko už roky pracuje na svém prvním bezpilotním bojovém letounu. Do konce roku by měly být dokončeny státní zkoušky těžkého bojového dronu Suchoj S-70 Ochotnik (německy “lovec”). Podle zpráv by asi tucet modelů mohlo brzy jít k ruskému letectvu – a také být použity v ukrajinské válce.

Sériová výroba stealth dronu začne v roce 2023, oznámil šéf ruské zbrojní společnosti Rostec Sergej Čemezov na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v květnu loňského roku. Model má zřejmě vynikající schopnosti stealth a jméno “Jäger” není náhodné: O bezpilotním bojovém dronu se dokonce říká, že je schopen sejmout z oblohy další stíhačky a mohl by tak být prostředkem k zvrácení přílivu v ukrajinské válce.

Externě se model podobá bombardérům stealth Spojených států a díky konstrukci létajícího křídla má malý radarový stín. Podle výrobce Rostec je model “prakticky neviditelný”. Podle vojenských expertů by “stíhačka” mohla být dokonce nejstealth stíhacím letounem své velikosti na světě, uvádí specializovaný portál Militarywatchmagazine.

Bezpilotní stíhací letoun je navržen pro společné použití se stíhačkou Su-57 a je určen k ochraně před nepřátelskou protivzdušnou obranou a mohl by také působit jako záchytný stíhač v ukrajinské válce. Kromě toho, jako druh “wingman”, může Okhotnik podporovat stíhací letouny s posádkou při vstupu do nepřátelského vzdušného prostoru. Pokud jde o jeho rozměry, stealth drone je sotva horší než jeho bojový partner s posádkou.

Podle zpráv z časopisu Militarywatch jsou pumovnice podobné, což je důvod, proč stealth letouny mohou odpalovat rakety vzduch-vzduch R-77M a radarové rakety vzduch-země Kh-59MK2. Stíhačka může nést zbraně o hmotnosti až 2000 kilogramů, uvedla ruská agentura Interfax. Přesné útoky na velké vzdálenosti jsou také možné, informuje merkur.de.

Titulní obrázek: První ruský bezpilotní bojový letoun, stealth dron S-70 Ochotnik (symbolický obrázek). © IMAGO / SNA

Přejít nahoru