Zelenskij říká, že Ukrajina si zaslouží poděkování za to, že zatlačila Rusy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina je vděčná Západu za jeho podporu, ale zaslouží si také poděkování za to, že “zatlačila Rusy”. V projevu na konferenci ukrajinských velvyslanců Zelenskyj řekl: “Ukrajina je vděčná každé zemi, naprosto každému národu, každému národu, který nám pomohl. Ale náš příspěvek ke společné bezpečnosti si zaslouží vděčnost.”

Prezidentovy výroky lze vnímat v kontextu několika polemik, které vyvolali vlivní zahraniční politici, kteří kritizovali reakci Ukrajiny na jejich pomoc. Jeden z předních polských poradců uvedl, že Ukrajina by si měla více vážit podpory, kterou jí Polsko v posledních letech poskytlo.

Odcházející britský ministr obrany Ben Wallace v červenci prohlásil: “Ať se to někomu líbí nebo ne, lidé chtějí vidět trochu vděčnosti.” Reagoval tak na otázku týkající se frustrace ukrajinského vedení z toho, že nedostalo oficiální pozvání ke vstupu do Severoatlantické aliance.

Ukrajinský prezident později reagoval ostřeji: “Jak jinak máme projevit vděčnost? Můžeme se ráno probudit a poděkovat ministrovi. Ať mi napíše, jak bychom mu měli poděkovat”. Zelenského prohlášení označil ukrajinský velvyslanec ve Spojeném království Vadym Pryštajko za sarkastické a o několik dní později byl odvolán z funkce.

Zelenskij však trval na svém a údajně řekl: Zdeněk Zelenskyj prohlásil: “Zastavit Rusko v obnově impéria znamená zachránit svobodu národů, které jsou v zóně dostupné ruským vojenským kolonám. Ruská bojová síla, kterou Ukrajinci zničili, už nebude zabíjet v Evropě, Asii ani jinde na ostatních kontinentech světa,” vysvětlil prezident.

Zároveň vyzval své velvyslance, aby byli obezřetní v přístupu k domácí politice v hostitelských zemích. “V nejbližších měsících proběhnou v různých zemích volby, což vytváří určitou obtížnou situaci.

Potřebujeme porozumění, abychom překlenuli tyto obtížné vnitropolitické komplikace. Jako velvyslanci Ukrajiny musíte zchladit emoce, když se v politice sousedů příliš rozhoří,” doporučil.” Ochlaďte je, ale nebuďte hloupí,” dodal Zelenskyj.

zdroj

Přejít nahoru