Vědci objevili tajnou planetu skrývající se v naší sluneční soustavě

V naší sluneční soustavě je osm planet – plus ubohé staré Pluto, které bylo degradováno v roce 2006 – ale co kdyby jich bylo více?

Ukázalo se, že by tomu tak mohlo být. Astronomové vypočítali, že existuje 7% šance, že Země má dalšího souseda, který se skrývá v Oortově oblaku, kulovité oblasti kusů ledu a hornin, která je desetitisíckrát dále od Slunce než my.

“Je zcela pravděpodobné, že naše sluneční soustava zachytila takovou planetu s Oortovým oblakem,” říká Nathan Kaib, spoluautor práce a astronom na Planetary Science Institute.

Skryté světy, jako je tento, jsou “třídou planet, které by určitě měly existovat, ale dosud se jim dostalo relativně malé pozornosti,” řekl.

Velké planety jako Jupiter a Saturn se obvykle rodí jako dvojčata. Mají však svou vlastní gravitační přitažlivost a někdy se navzájem destabilizují.

“Přeživší planety mají excentrické oběžné dráhy, které jsou jako jizvy z jejich násilné minulosti,” říká hlavní autor Sean Raymond, vědecký pracovník z astrofyzikální laboratoře University of Bordeaux.

To znamená, že planeta s Oortovým oblakem by mohla mít výrazně protáhlou oběžnou dráhu, na rozdíl od téměř dokonalého kruhu Země kolem Slunce.

Problém je, že když jsou věci tak daleko, je docela těžké je odhalit. “Bylo by extrémně těžké to odhalit,” dodal Raymond.

zdroj

Přejít nahoru