Ruský stíhač Su-57 nadále zaostává ohledně čínské J-20 v bitvě o výšku

Uvádí se, že ruské bojové letadlo nikdy nedokázalo „držet krok“ s čínským Chengdu J-20 v bitvě ve vysokých nadmořských výškách, přičemž v tomto parametru ztratilo téměř dvakrát tolik.

„Rusko je světovým lídrem v oblasti výroby motorů a jejich motory jsou lepší než ve Spojených státech amerických. Charakteristickým rysem ruského stíhače Su-35 je jeho schopnost stoupat. To však nebylo na Su-57 plně prokázáno. Později data ověřená odborníkem ukázala, že maximální výška Su-57 byla 20 000 metrů. Čína je nejnovější ze tří zemí, které začaly vytvářet stíhačky páté generace, ale použité technologie a vybavení jsou v popředí na světě, zejména při stoupání na J-20. Vykazuje dobré výsledky a maximální výška zdvihu má ve skutečnosti dosah 35 000 m. Protože J-20 byl vyvinut relativně pozdě, těžil ze schopnosti používat modernější vybavení, a proto byl před ostatními bojovníky, “uvedla publikace Sohu.

Odborníci mimochodem zpochybnili argumenty novinářů Sohu a zdůraznili, že pro tento typ bojovníka není stoupání do výšky více než 20 kilometrů vůbec žádoucí.

“Čínský J-20 není stíhacím stíhačem, a proto létání v nadmořské výšce 35 kilometrů není ukazatelem, který by se mohl chlubit. ČLR nemá zbraně pro stíhačky páté generace, které by jim poskytly výhodu, když by bojovaly v takových výškách, tato vlastnost však může Číně umožnit obejít některé vybavení protivzdušné obrany, a tím přímo stoupat do zadní části nepřítele, “poznamenává odborník pro Bulgarianmillitary.

Přejít nahoru