Nahého námořníka zachránila výletní loď. V noci se zahříval močí!

Tom Robinson prožil nejdelších 14 hodin svého života. Při plavbě Pacifikem čelil životu nebezpečné situaci. Jeho loď Maiwar, na které za zdánlivě klidného dne vesloval nahý, se převrhla na vysoké vlně. Australan pak strávil bezesnou noc na širém moři čekáním na záchranu, která nakonec přišla v podobě výletní lodi.

Mladík se rozhodl, že se svou lodí prozkoumá Tichý oceán. Vše šlo podle plánu, a když Tom vyplouval z cílové destinace, nečekal nic dramatického. Uznával, že si byl vědom toho, že povětrnostní podmínky na moři jsou nejhorší za posledních pět let, ale to mu nezabránilo v tom, aby se na cestu vydal. Během plavby se jeho loď Maiwar převrátila. Smetla ji vysoká vlna a s ní i víceméně nahého Toma.

“Když vlna narazila do lodi, neměl jsem na sobě žádné oblečení – obvykle totiž vesluji nahý, protože oblečení mě unavuje. Takže jsem seděl nahý v kokpitu, když jsem se najednou ocitl vzhůru nohama,” vypráví Tom deníku The Mirror.

Tom se snažil vyslat signál SOS, ale jedno ze dvou zařízení už nefungovalo. Blížila se noc a Tom se přivázal k lodi. Údajně vynaložil velké úsilí, aby ho vlny přes noc nehodily do rozbouřeného moře.

Nejhorší prý byla zima, která ho tu noc postihla. Tom se stále snažil myslet pozitivně a nepřipouštět si, že by mohl na moři zemřít. Teplá moč, která ho držela na hladině, ho prý čas od času alespoň trochu zahřála.

“Nejlepším lékem na fyzickou nepohodu je silná mysl, a jestli mi ta spadlá vlna nemohla něco vzít, tak to byly moje myšlenky a pozitivní přístup k situaci. Myšlenky mě hřály a představoval jsem si, jak si na lodi rozdělávám oheň, občas jsem si také užíval teplo vlastní moči,” barvitě líčí Tom na svém blogu.

Volání o pomoc z druhého zařízení naštěstí mezitím zachytil francouzský námořní pilot, který Robinsona později lokalizoval. Okamžitě informoval úřady. Výletní loď se poté vydala na záchrannou misi, která se musela odchýlit od původní trasy o 200 kilometrů. Na palubě bylo v té době 2 000 cestujících. Jednalo se o zpáteční cestu s cílem v novozélandském městě Auckland.

Trosečník pak odletěl domů do Brisbane. Zde se znovu setkal se svou rodinou. Na svém blogu pak informoval o své touze dokončit původní trasu.

zdroj: Stcity.sk, zdroj fotka: TOM BLOG

Přejít nahoru