Obama

Obama prolomil mlčení o válce mezi Izraelem a Hamásem, aby vyslal zlověstné varování před bombardováním Gazy

Barack Obama se vyjádřil k probíhajícímu konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a varoval, že pokračující bombardování Gazy by se mohlo “obrátit proti Izraelským obranným silám (IDF”).

Premiér Benjamin Netanjahu schválil kampaň těžkých razií jen několik hodin poté, co Hamás zahájil nejsmrtelnější útok militantů v historii země.

Netanjahu se za svou strategii setkal s odsouzením kvůli těžkým ztrátám civilistů v pásmu, mezi nimiž je téměř 2 000 dětí.

Obama obnovil své přesvědčení, že Izrael musí být schopen bránit se před nepřátelskými útoky, ale trval na tom, že současný přístup pravděpodobně posílí další rozdělení a podnítí nepřátelství.

Bývalý americký prezident řekl, že “záleží na tom, jak Izrael vede tento boj proti Hamásu”, a vyzval zemi, aby dodržovala mezinárodní zákony, “které se snaží v maximální možné míře zabránit smrti nebo utrpení civilního obyvatelstva”.

Čtěte také: Jakou robotu dělali slavný lidé předtím než se z nich staly celebrity? Neuvěříte co dělal například takový Barack Obama nebo Johnny Depp

V pondělním článku pro Medium Obama řekl: “Svět bedlivě sleduje, jak se události v regionu vyvíjejí, a jakákoli izraelská vojenská strategie, která ignoruje lidské ztráty, by se nakonec mohla obrátit proti němu.

“Při bombardování Gazy již byly zabity tisíce Palestinců, mnoho z nich jsou děti. Statisíce lidí byly vyhnány ze svých domovů.”

Varoval, že odříznutí přístupu k potravinám a elektřině by jen “utvrdilo” postoj generací Palestinců, kteří přijdou po celém světě.

Obama dodal: “Rozhodnutí izraelské vlády odříznout zajaté civilní obyvatelstvo od jídla, vody a elektřiny hrozí nejen zhoršením rostoucí humanitární krize.

“Mohlo by to dále zatvrdit palestinské postoje po generace, narušit globální podporu Izraele, hrát do rukou nepřátel Izraele a podkopat dlouhodobé úsilí o dosažení míru a stability v regionu.”

zdroj: express.co.uk

Přejít nahoru