Podle pilota ukrajinského letectva podplukovníka Fischera Dmitrije Vilhelmoviče jsou výkony F-16 mnohem nižší než výkony jeho Su-27

Říká to ve videorozhovoru natočeném v létě 2022. Obě stíhačky porovnává na základě svých zkušeností, protože ukrajinský pilot létal na F-16.

“Na F-16 jsem letěl první den, stíhačka se mi líbila. Z hlediska výkonů je však mnohem nižší než Su-27,” přiznává pilot. Je třeba poznamenat, že srovnání vychází z jedné z vlastností, kterými jsou ruské letouny obecně známé – manévrovatelnosti a schopnosti v boji zblízka. Mnozí odborníci dokonce tvrdí, že v zásadě ze sovětských a ruských stíhaček je právě Su-27 “králem manévrovatelného vzdušného boje”.

Podle uživatelů webu Lost Armor se objevily zprávy o smrti tohoto důstojníka ukrajinského letectva. Informace o smrti podplukovníka Fischera a Dmitrije Vilhelmoviče byly zveřejněny také na ukrajinských profilech na sociálních sítích.

Su 27, obrázek: StevePortugal, Pixabay

Předpokládá se, že na začátku června 2022 potkala podplukovníka Vilhelmoviče smrt. Některé ruské i ukrajinské zdroje tvrdí, že ukrajinský pilot zemřel 5. června 2022 u obce Orechovo v Záporožské oblasti. Podle nich pilotoval letoun Su-27P1M s palubním číslem 38. Neexistují přesné informace o tom, zda pilot zemřel po účasti ve vzdušném boji, nebo byl sestřelen nepřátelskou protivzdušnou obranou.

zdroj: Bulgarianmlitary.com, Titulní obrázek: WikiImages/Pixabay – F 16

Přejít nahoru