Je pravda, že konzumace vajec natvrdo k večeři nás může zabít?

Vejce patří mezi nejlepší potraviny živočišného původu. Vejce totiž obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, mnoho vitaminů a minerálních látek. Nebezpečnost vajec pochází ze stravy slepic, proto je nejlepší jíst je ekologicky a mírně tepelně upravené (vařené).

Cholesterolem v potravinách se příliš neznepokojujte, protože cholesterol se používá pouze jako marker při krevních testech. Cholesterol v krvi není příčinou kardiovaskulárních onemocnění, ale jejich důsledkem.

Emma Morano, která zemřela ve 117 letech, konzumovala 3 syrová vejce denně po dobu sta let.

Mohu jíst vařená vejce každý den?

Pokud konzumace vajec nezvyšuje hladinu “špatného” LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu “dobrého” HDL cholesterolu, můžete jíst vařená vejce každý den?

Ano, jíst vařená vejce každý den je pravděpodobně zdravé.

Dvě nedávné studie zahrnující více než 100 000 zdravých účastníků ukázaly, že konzumace jednoho vejce denně nezvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Bezpečnost každodenní konzumace vařených vajec se však vztahuje i na osoby s rizikovými faktory srdečních onemocnění!

Metaanalýza z roku 2017 shrnující údaje z mnoha studií ukázala, že i rizikové skupiny obyvatel mohou bezpečně konzumovat alespoň sedm vajec týdně.

A v roce 2013 metaanalýza v časopise British Medical Journal ukázala, že každodenní konzumace vajec nezvyšuje riziko koronárních onemocnění a nezvýší ani riziko mrtvice, uvádí portál doctorkiltz.

Další dobrá zpráva pro každodenní konzumenty vajec pochází z rozsáhlé studie na 500 000 osobách v Číně. Vědci zjistili, že lidé, kteří jedli vejce každý den, se těšili o 14 % nižšímu riziku závažných srdečních příhod, o 11 % nižšímu riziku kardiovaskulárních onemocnění, o 12 % nižšímu riziku ischemické choroby srdeční a o 18 % nižšímu riziku úmrtí na kVO.

zdroj, Titulní obrázek: Clker-Free-Vector-Im/Pixabay.com

Přejít nahoru