Izolování Ruska. To bude provedeno, sliboval Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým spoluobčanům sdělil, že dělá vše pro to, aby se do sankcí proti Rusku podařilo zahrnout i sektor ruské jaderné energetiky.

„Svým dekretem jsem uvedl v platnost rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany o uvalení sankcí na 200 osob pracujících pro ruský jaderný průmysl. Děláme vše pro to, aby sankce proti ruskému jadernému průmyslu byly součástí celosvětových sankcí proti Rusku za válku,“ pravil ukrajinský prezident s tím, že tato iniciativa se setkává s odporem některých partnerů, ale Zelenskyj je přesvědčen, že se tento odpor podaří překonat. „Všechny prvky ruského systému, které se podílejí na válce, na poskytování teroru a financování agrese, musí být izolovány od globálního systému. To bude provedeno!“ přislíbil.

Zdůraznil také, že Rusko musí být potrestáno i za to, jak zneužívá Záporožskou jadernou elektrárnu k jadernému vydírání celého světa.

Poté oznámil, že bude pokračovat v diplomatickém maratonu, který běžel v Bruselu a v Paříží, kde jednal s mnoha evropskými státníky.

Pár slov věnoval i ukrajinským energetikům a poděkoval jim za to, jak udržují v provozu síť dodávek energií a to i navzdory nekončícím ruským útokům, ať už raketovým či dronovým.

„Dnes bych chtěl osobně pochválit všechny, kteří obnovují energetické schopnosti naší země. Dnešní a včerejší den strávila většina Ukrajinců bez mnoha odstávek. Samozřejmě, že v některých okresech a městech bohužel stále docházelo k omezením. Tam, kde je míra poškození příliš značná. Samozřejmě, že se začátkem nového týdne spotřeba zvýší, a proto dojde k plánům odstávek. Ale už samotný fakt, že po neustálých teroristických útocích raketami a drony, po masivním raketovém útoku v tomto týdnu, můžeme mít tak klidné dny, co se týče energií, dokazuje profesionalitu našich energetiků a mimořádné nasazení všech, kteří pracují na zajištění naší energetické soustavy,“ řekl Zelenskyj.

Jedním dechem však varoval, že mohou přijít nové velké ruské útoky, které mohou situaci v ukrajinské energetické síti notně zkomplikovat. „Zůstaňme tedy jednotní! Neztrácejme ani jeden den, ani jeden týden! Vše pro dobro Ukrajiny!“ žádal.

Poté ještě poděkoval všem, kteří brání Bachmut, Vuhledar, Chasiv Jar, Marjinku, Avdijivku a všechny další směry v Doněcké a Luhanské oblasti.

Pak přidal už jen zvolání „sláva Ukrajině“.

zdroj

 

Přejít nahoru