Proč je F-35 strašně vadný, ale F-22 nebyl?

F-35 při nedávných cvičeních mlátil F-15, F-16 a F-18 jako malé tuleně. A v Red Flag 17-1, když bylo oznámeno, že F-35 nemá zbraně, zůstal F-35 v bitvě a předával své vynikající informace ze senzorů letounům F-22 a Eurofighter. Jeho senzorový systém je o generaci napřed před F-22. Byl jako miniaturní předsunutý neviditelný AWAC a díky němu byly F-22 a Eurofighter lepší. Nedostatky většinou zmizely a cena je nižší než u Rafale, Eurofighteru a F-15 Silent Eagle.

Vedení programu Lockheed Martin F-35 čeká těžké rozhodnutí. Chystá se zásadní modernizace přetíženého chladicího systému stealth letounu, ale měli by představitelé programu rozšířit zlepšený systém tepelného řízení tak, aby řešil budoucí potřeby, nebo by jej měli rozšířit pouze tak, aby vyřešil okamžité problémy s přehříváním?

Podle společnosti Honeywell Defense and Space, dodavatele stávajícího systému řízení napájení a tepla (PTMS) pro F-35, by odpověď mohla znamenat rozdíl mezi relativně jednoduchou modernizací a mnohem náročnější úpravou.

Matt Milas, prezident společnosti Honeywell Defense and Space, se obává, že představitelé programu dávají přednost radikálnější variantě modernizace, která by, jak varuje, vyžadovala výměnu “potrubí” chladicího systému – sítě trubek s kapalným chladicím médiem, které se vinou vnitřkem letounu F-35, včetně nosných přepážek.

“To přináší spoustu problémů, protože nyní musíte vyměnit některé instalatérské prvky,” říká Milas pro Aviation Week. “Když vyměníte potrubí, musíte sundat potahy z křídel a podobně.”

Společná programová kancelář F-35 (JPO) uspořádala 12. až 14. června průmyslový den PTMS, aby získala zpětnou vazbu od průmyslu k návrhům na modernizaci přetlakového chladicího systému letounu. Konečné rozhodnutí může padnout až za několik týdnů či měsíců.

“Jsme velmi brzy na začátku obranného akvizičního systému/procesu,” uvedl mluvčí JPO v e-mailu pro Aviation Week. “Všechny možnosti PTMS budou posouzeny, abychom zajistili, že poskytneme bojovníkům co největší schopnosti.”

Konstruktéři F-35 předpokládali, že elektronika nebude muset zpracovávat více než 14 kW odpadního tepla. Podle tohoto předpokladu byly navrženy klíčové detaily PTMS, včetně výkonu motoru pro chladicí systém a průměru trubek přivádějících chladicí kapalinu do výměníku tepla PAO-vzduch.

Před patnácti lety však společnost Lockheed zjistila, že chladicí systém je nedostatečný, jak vyplývá z květnové zprávy Úřadu pro vládní odpovědnost. Místo 14 kW chladicího výkonu vyžadoval F-35 Block 3F až 32 kW. Aby tento nedostatek odstranily, upravily společnosti Lockheed, Pratt a Honeywell systém PTMS tak, aby z motoru odčerpával dvojnásobné množství vzduchu, než bylo zamýšleno, což však snížilo životnost pohonného systému a zvýšilo náklady na opravy.

Nedostatek chlazení se prohlubuje s tím, jak program modernizace bloku 4 přidává výkonnější elektroniku a senzory. Vylepšení zvýšila požadavek, aby chladicí systém zvládal až 47 kW odpadního tepla. Kromě toho by klasifikovaná modernizace plánovaná na rok 2030 mohla zvýšit tento požadavek na nejméně 62 kW – a možná až na 80 kW.

Podle Milase je přizpůsobení kapacity chladicího systému potřebám bloku 4 jednoduché. “Abychom se dostali na 47 kW, mohli bychom nasadit výkonnější motor a robustnější ventily a protlačit kapalinu PAO o něco rychleji,” říká.

zdroj: Reditt

Přejít nahoru