Potraviny budoucnosti: Co budeme jíst za 50 let? To se budete divit

Přehled podvýživy

V únoru 2018 uvedla Světová zdravotnická organizace, že 1,9 miliardy dospělých mělo nadváhu nebo obezitu. Podvýživa – nerovnováha v energii potřebné k udržení lidského těla – souvisí s 45 procenty úmrtí dětí mladších než 5 let. Jeden z devíti lidí po celém světě trpí hladem. Bohužel, najít prostřední cestu mezi příliš mnoho a málo, není v naší bezprostřední budoucnosti.

Jídlo z tiskárny

3D tiskárny již ve zdravotnictví zpracovávají malé zázraky (vlastní protézy, syntetická kůže pro léčbu těžkých popálenin atd.). Jídlo není pozadu – je již možné vytisknout pár „jídel“ s minimem přípravy. Není překvapením, že NASA již několik let pracuje na tom, jak plně využít této technologie šetřící čas a prostor pro budoucí mise na Mars.

foto: Discruption Hub

Maso in vitro

První hamburger připravený z masa pěstovaného v laboratoři byl sněden v Londýně v roce 2013. Kolik to stálo? Odhaduje se, že 330 000 $. Cena jasně odráží náklady na výzkum. Dnes, díky pokroku v kultivaci syntetických svalových buněk, jsou tyto náklady mnohem nižší. Je možné, že během několika let budeme moci pěstovat maso a už nebudeme muset zabíjet zvířata. Tato technologie by také mohla vést k významnému snížení spotřeby energie (až o 96 procent méně vody), využití půdy (až 99 procent) a emisí skleníkových plynů (až o 96 procent). Chuť zůstává dokonalá, ale vědci pracují na vylepšeních.

Hmyz

Hmyz byl po desetiletí považován za jedno z nejlepších řešení v boji proti světovému hladu. Zatímco vzdělávací a marketingové úsilí zabere čas, produkty se začínají objevovat v našich místních obchodech s potravinami. Železo, zinek, vitamin B12. . . Výživné přínosy hmyzu již byly prokázány, a to i přes některé sliby, které propadly. Produkující hmyz pro potraviny, snižuje spotřebu vody a energie.

Chované ryby

Lidé jedí ryby od nepaměti, ale nadměrný rybolov ohrožoval přežití několika druhů ryb. Podle jedné studie by lepší řízení hlavním komerčním rybolovem umožnilo do roku 2050 odlovit více ryb zlepšením obchodních praktik a stanovením limitů. Chov ryb, nejrychleji rostoucí technologie výroby potravin, má také mnoho výhod. Věděli jste, že 90% akvakultury se vyskytuje v rozvíjejících se zemích, kde jsou produkty zdrojem potravy i příjmu? Je to výhodné pro všechny. Globální produkce ryb ve skutečnosti v roce 2011 překročila produkci hovězího masa. Mohly by být ryby potravou budoucnosti?

Syntetické ryby

Možná je na čase posílit naše ryby. Experti NASA již znovu vytvořili rybí filety pomocí svalové tkáně a hovězího séra. Dnes společnosti jako New Wave Foods znovu vytvářejí krevety z červených řas. Za jak dlouho se dokáže připravit falešné sushi?

Rostliny

Hamburgery vyrobené z rostlin jsou velmi populární a mnoho z nich přináší výhody. “Jak výrobci pravdivě a zamyšleně sdělují, co vyrábějí – vysoce zpracované potraviny – spotřebitelům, kteří investují do svých misí, přesto pochybují o jídlech, s nimiž se lidé pohrávali?” Podle studie Field Agent je popularita potravin na bázi rostlinných bílkovin zakořeněna v touze nepřijmout vegetariánskou stravu, ale pouze spotřebu masa. Téměř tři čtvrtiny masových omezovačů mají zdravotní problémy. Bude maso do roku 2069?

foto Pixabay

Řasy

Co obsahuje více vápníku než mléko, více draslíku než banán, více železa než hovězí maso, slanou chuť a (někdy) křupavou strukturu? Uhádli jste – řasy. Řasy by mohly pomoci vyřešit naše boje s podvýživou a přelidněním. Je to jen otázka integrace složky do naší každodenní rutiny.

Kompletní jídlo v pilulce?

Pozdravte nanofoody, jídla podávaná v kapslích. V sci-fi jsou již známým pojmem, a tak se stává, že jídla v práškové formě již existují. Pokud jde o pilulky na náhradu jídla, nikdo v roce 2019 není připraven pozvat své přátele na večeři s kapslemi a tablety, ale možná jednoho dne…

Mléko bez krav

Mléko sa rovná kráva, že? Ne nutně. Producenti jako Perfect Day v Kalifornii již několik let vytvářejí mléko z fermentovaných hovězích bílkovin bez krávy. Dnes je tato tekutina bohatá na proteiny vyrobená bez položení prstu na zvíře, prodávána hlavním výrobcům, kteří ji transformují do proteinových tyčinek, sušenek, majonézy, dětské výživy atd.

Vertikální zemědělství

Co přesně je vertikální zemědělství? Roste čerstvá produkce vysoko v kontrolovaném prostředí poblíž velkých městských center. Vertikální zemědělství poskytuje po celý rok čerstvé jídlo, které se pěstuje jen pár kilometrů od obchodu s potravinami, kde se bude prodávat. Doba přepravy, spotřeba energie a spotřeba vody a hnojiv se výrazně zkrátí. Stručně řečeno, lepší, čerstvější a více místních produktů je k dispozici 365 dní v roce. Toto je odvětví, které určitě poroste.

Městské farmy

Podle studie zveřejněné v lednu 2018 by provozování rozsáhlých městských farem na stávajícím terénu ve velkých městech po celém světě produkovalo ohromujících 180 milionů tun potravin ročně. To je téměř 10 procent výživných potřeb planety. Tak na co čekat? Jdete zasadit něco do dvora nebo na střechu. Někteří městští zemědělci učinili ze své mise hledání spotřebitelů pro svou produkci a doufali, že přinesou zisk a vydělejí si na živobytí. . . nakonec…

Jedlé lahve na vodu

Balená voda je skutečným morem na životní prostředí. Sto milionů lahví se vyhodí každý den a každá z nich bude trvat nejméně 700 let, než se rozloží! Londýnská společnost si klade za cíl vyrábět láhve vyrobené z úplně jedlých řas než z plastu. Budou všechny společnosti ji následovat? Doufejme.

Foto Facebook

Vaše DNA

Zapomeňte na obecnou stravu. Odborníci na výživu začali analyzovat DNA svých klientů a navrhovat stravovací plány přizpůsobené jejich jedinečným genetickým profilům. Jak by vypadalo jídlo, které by bylo dokonale přizpůsobeno vaší postavě, potřebám a nutričním požadavkům? Zeptejte se své DNA.

Potravinová tajemství odhalena

Víte přesně, co jíte? Brzy by tyto poněkud nespolehlivé nutriční štítky mohly být minulostí. Místo toho pomocí skenerů zjistíme, co přesně je v našich jídlech. Skener, který dokáže zjistit, zda například muffin obsahuje škodlivé alergeny, již existuje – a technologie má zůstat.

Hudební jídla

Podle studie provedené Oxfordskou univerzitou v Anglii může typ hudby, kterou posloucháme při jídle, měnit, jak naše jídlo chutná. Šéfkuchař Heston Blumenthal, majitel anglické restaurace The Fat Duck, tuto teorii testoval tak, že podával mořské plody, zatímco v pozadí hrál zvuk vln a podobné zvuky. Diners hlásil, že jejich jídla vypadala svěžejší. Už jsme párovali jídla s vínem – proč ne s hudbou? Večeře už nikdy nebude zticha.

Plně automatizovaná kuchyně

Nemáte čas ani touhu vařit. . . vůbec? Nebojte se. Vaše budoucí kuchyně bude zcela automatizovaná. Potřeste si rukama s tímto robotickým kuchařem, postaveným britskou společností Moley Robotics. Může krájet, kostky a dokonce nikdy neuslyšíte, jak si stěžuje. Skutečně impozantní vzhled tohoto dobře vychovaného kovu Gordona Ramsaye bude jistě v budoucnu zjednodušen.

foto: Facebook

Pizza

Podle vedoucího výzkumu a vývoje společnosti Danot Schmitz v Abbot Laboratories by se vysoce kvalitní výživa neměla omezovat na superpotraviny, jako jsou kapusta, kel a růžičková kapusta; měli bychom také přemýšlet o vývoji „terapeutických“ potravin, jako je „super výživná pizza“. Tato myšlenka je jednoduchá. V budoucnu se forma a chuť jídla, které se nám dnes líbí, nezmění, ale místo toho se naplní všemi živinami potřebnými k udržení dobrého zdraví. Proč změnit něco, na co jsme zvyklí, pokud to dokážeme jen vylepšit?

(Expresso, ČA)

Přejít nahoru