Zpráva z roku 1972. Tohle se má stát do roku 2040!

Před necelými 50 lety se tým vědců z Massachusetts Institute of Technology spojil, aby prošetřil rizika společenského kolapsu.

Model dynamiky systému, s nímž přišli, předpovídal, že moderní průmyslová civilizace se měla zhroutit někdy kolem poloviny 21. století v důsledku nadměrného využívání přírodních zdrojů planety – což se zdá být nebezpečně blízko k uskutečnění.

Zatímco v době, kdy byla zjištění týmu široce kritizována a zkreslována, dospěla novější studie, kterou napsal vrchní ředitel významné účetní firmy, k závěru, že předpovědi výzkumníků MIT o společenském kolapsu je třeba brát mnohem vážněji.

„Vzhledem k lákavé vyhlídce na kolaps jsem byl zvědavý, jaké scénáře se dnes nejvíce shodují s empirickými daty,“ uvedla autorka studie Gaya Herringtonová z KPMG.

„Koneckonců, kniha, která obsahovala tento světový model, byla v 70. letech bestsellerem a nyní bychom měli několik desetiletí empirických dat, díky nimž by srovnání mělo smysl.“

„Ale k mému překvapení jsem nemohl najít nedávné pokusy o to. Rozhodl jsem se to udělat sám.“

Podle Herringtona kolaps „neznamená, že lidstvo přestane existovat“, ale místo toho znamená, že „ekonomický a průmyslový růst se zastaví a poté poklesne, což poškodí produkci potravin a životní úroveň“. Píše portál Unexplained.

„I v kombinaci s bezprecedentním technologickým rozvojem a přijetím by obvyklé podnikání, jak je modelováno LtG, nevyhnutelně vedlo k poklesu průmyslového kapitálu, zemědělské produkce a úrovně blahobytu v tomto století,“ uvádí studie.

Přejít nahoru