Haaretz: Moskva chce ukončit svobodu izraelských manévrů

Změna rovnováhy sil v regionu pravděpodobně donutí izraelské letecké síly pečlivěji si vybírat cíle útoků a zbavit se pocit všeho dovoleno, poukázaly noviny.

V posledních týdnech Rusko přijalo „tvrdší postoj” ohledně činnosti izraelských vzdušných sil v Sýrii, napsal deník Haaretz. Ruské úřady požadují další koordinaci izraelských obranných sil prostřednictvím horké linky, která má zabránit oběma stranám ke střetům ve vzduchu. Jak noviny uvedly, navíc se stalo několik případů, kdy byly aktivovány ruské radary v Sýrii kvůli činnosti izraelských vzdušných sil na severu země.

Podle vydání v Izraeli je chování Ruska považováno za reakci na incident se sestřelenými ruským průzkumným letadlem 17. září. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Avigdor Liebermann však minulý týden uvedli, že Izrael bude pokračovat ve vojenských operacích v Sýrii, aby zabránil posílení Hizballáhu.

Z Ruska se podle deníku objevily zprávy o tom, že raketové systémy S-300 zasílané do Sýrie jsou zdokonaleným modelem s vysokou přesností v zacílení. Kromě toho se uvádí, že ruští odborníci budou obsluhovat baterie v počáteční fázi. Jak napsal autor článku, kvůli přítomnosti ruské armády bude pro Izrael obtížnější zaútočit na raketové systémy v případě odpálení raket na izraelská letadla.

Kromě dodávek nových zbraní do Sýrie však Rusko podniká významné kroky ve veřejné a diplomatické sféře, napsaly noviny: „Moskva vysílá Izraeli signál, že hodlá omezit svobodu jeho manévrů na syrském nebi”.

Podle Haaretze, po incidentu se sestřeleným letadlem, Rusko „bez nadšení” reagovalo na návrh izraelské strany uspořádat summit k projednání toho, co se stalo. Moskva se omezila na přijetí delegace izraelské armády vedené generálem generálem Amikamem Norkinem, velitelem izraelského letectva.

Jak bylo poznamenáno, toto schůzka nepomohlo vyřešit rozpory: Rusko odmítlo verzi událostí předložených Izraelem a předložilo svoji vlastní, která se radikálně lišila od verze druhé strany. Podle novin představitelé Izraele věří, že Rusko „falšovalo” snímky radaru, aby položilo vinu za incident na Tel Aviv.

Přestože kroky přijaté Ruskem nezastaví izraelské bombardování v Sýrii, změny, ke kterým dojde, pravděpodobně donutí Tel Aviv, aby přehodnotil politiku, kterou sledoval v posledních letech, předpokládá autor. „Série zpravodajských úspěchů i letectva přispěly vedly ke vzniku pocitu vlády, že si Izrael může v Sýrii prakticky dovolit cokoli, co chce,” uvedla publikace.

Podle novin před incidentem se sestřeleným ruským letadlem, Izrael nedokázal plně pochopit změny v náladách Moskvy a Damašku, ke kterým došlo po „důležitých vítězstvích” syrského režimu na jihu země.

Podle tvrzení izraelského letectva útok v Latakii, v jehož průběhu bylo sestřeleno ruské letadlo, byl proveden mimo jiné, aby se zabránilo nelegální pašování ze Sýrie do Libanonu vojenské zařízení sil Hizballáhu a íránské islámské revoluční gardy. Dnes ai ale nicméně můžeme položit otázku, zda tento cíl odůvodnil bombardování „v srdci ruské sféry vlivu”, poblíž letecké základny Hmeimim a přístavu Tartus.

Deník poznamenal, Izrael nadále vyjadřuje obavy z nezákonných dodávek vybavení a zbraní hnutím Hizballáh do Libanonu. Nicméně, jak Fox News minulý týden oznámila s tím, že cituje „zdroje západní rozvědky” – často používaný eufemismus pro Izrael – nedávno Írán stále více využívá civilní lety do Bejrútu k zásobování libanonských sil Hizballáhu. Současně se zásilky přes území Sýrie v uplynulém měsíci výrazně snížily. „Tyto změny mohou být odrazem pokusů Moskvy o zavedení nových pravidel hry v Sýrii a snížení napětí mezi Izraelem a Íránem, které by pomohly posílitAsadovu moc,” předpokládají noviny.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru