Romská ghetta v srdci EU: Hluboce zakořeněná diskriminace vůči komunitě v České republice píše portál ElPais

Většina z 30 rodin z Vesnických ztratila své domovy, když řeka Óder před 20 lety prolomila své břehy. Nyní jsou součástí sociálního experimentu probíhajícího v této ostravské čtvrti, se 290 000 obyvately v České republice.

Třetina řadových domů je obsazena příslušníky romské komunity; ostatní od Slovanů. V 10 případech jsou rodiny smíšené. Iniciativu dotovanou EU, kterou spravuje nevládní organizace Caritas, považují sociologové za měřítko pro integraci největší etnické menšiny v EU.

Vesnický souzití, což v češtině znamená „obec koexistence“, není zdaleka idylický. Ve svých třech paralelních ulicích, kde je mnoho drog, je vyhoštěno, že rodiny nezaplatily měsíční nájem ve výši přibližně 160 EUR, a monitory v centru mládeže byly příležitostně vystaveny násilným incidentům.

Byty o výměře 70 m2 byly navrženy jako přechodné domy, jakýsi společenský výtah. Více než polovina však má stejné nájemníky jako ti, kteří se nastěhovali při zahájení projektu v roce 2002.

“Nepůjdu nikam,” říká Liběna Kopková při rozhovoru s EL PAÍS. “Jsou zde lepší životní podmínky, než kde jsme byli před povodněmi. Nikdy zde nebyly žádné problémy. “

Romská komunita představuje asi 2% z 10,6 milionů obyvatel České republiky. Je to podobné evropskému průměru a Španělsku, i když mnohem nižší než na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. V Evropské unii je celkem šest milionů Romů a řada studií ukazuje, že neexistuje žádná země, kde nejsou diskriminováni.

Liběna Kopková pochází z notoricky známého ghetta v Hrušově, kde gangy krajně pravicových extremistů spáchaly během devadesátých let krutosti, jako tomu bylo v mnoha jiných částech země. Mnoho útoků a několik vražd nebylo vyšetřeno. Mezi prvními postkomunistickými starosty bylo mnoho lidí, kteří se ztotožnili s vlnou protiromského sentimentu. Starosta sedmého největšího města v zemi, Ústí nad Labem, postavil zeď, aby dále izoloval romské ghetto od zbytku populace.

Od vstupu do EU v roce 2004 se seznam trestných činů z nenávisti v České republice výrazně snížil. Většina romské komunity však stále žije v podmínkách mnohem horších než ve třiceti podivných domech ve Vesničce. Podle údajů Agentury EU pro základní práva má třetina bydlí v domácnostech bez tekoucí vody a polovina nemá sprchu ani záchod. Vystěhování je běžné a stále více lidí žije ve strachu z Residomo, dceřiné společnosti nadnárodní společnosti Blackstone a největšího poskytovatele pronajatého majetku v zemi, s více než 40 000 domovy ve svých knihách.

Ostravská rada má 22 oblastí, které uznává jako zóny „sociálního vyloučení“. Většinu z nich obývají Romové. Jeden, blízko opuštěného dolu, je Bedriska. Téměř polovina z jeho 150 obyvatel byla v posledních dvou letech nucena opustit oblast. U vchodu do sousedství a v obydlených obydlích jsou všude plakáty, které vyžadují odpor k urbanistickému projektu, který zahrnuje vyrovnání jejich domovů. Napsal portál ELpais.

Přejít nahoru